Het is inmiddels traditie. Op de laatste avond van Noorderzon is er geen Aperitief meer, maar een afsluitend Laatste Avondmaal in De Spiegeltent. Een drie gangen diner bereid door chef kok Dennis -Cooking Place- Nolle met muziek, cabaret en variété.
Hieronder een verslag met foto’s van Pjotr Wiese
Tartaartje van gemarineerde zalm en garnaaltjes op tartaar-mayonaise met een kwarteleitje. Daarbij een loempiavelletje met groene salade. Voor degenen die geen vis eten was er een vega-salade met gemarineerde geitenkaas en stoofpeer.
Peter -De Valsspeler- Woerde was twee keer Nederlands Kampioen goochelen in de categorie ‘Cartomagie’ (kaarttrucs).
Bram was de afgelopen tien dagen ‘Ambtenaar van de Culturele Stand’ en beperkte als strenge doch rechtvaardige secretaris de chaos tijdens het Aperitief. Hij vond dat daar een stropdas bij hoorde, maar kwam iedere dag aan iemand anders van de crew vragen om dat ding voor hem te strikken. Daar moet een einde aan komen. Peter is expert met knopen en geeft cursus.
Het hoofdgerecht voor de niet vegetariërs is gebakken parelhoen supreme met rijkelijk gevulde rissotto en rode wijnsaus. De vega’s kregen een portobello (paddenstoel) gevuld met rissotto en gegratineerd met oude boerenkaas en gezouten pompoenpitten.
Roos Hermanides is van Duo Musa. Ze doet hier een verbluffend mooi optreden begeleid door een ter plekke opgericht Aperitief Bandje (waarover later meer). Ik hoop Duo Musa volgend jaar op Noorderzon terug te zien. Talent hoeft niet altijd van ver te komen.
Jan Veldman (eerder op de avond nog te horen als Juan met een Spaanse tango van Carlos Gardel) zingt hier zijn jongste creatie ‘Donald’. Jan zat zaterdagavond in de zaal tijdens het Aperitief en na afloop gaf hij te kennen in de loop van de zondag weer naar huis te gaan. Die loop heb ik gelukkig kunnen verlengen, zodat we hem als artiest aan het Laatste Avondmaal konden toevoegen. Een altijd welkome gast.
Het dessert bestaat uit pure chocolade en witte chocolade mouse met gevulde bananen eclairs. Daarbij ook nog aardbeien coulis en merenques. Om je vingers bij op te vreten.
We naderen het eind. Wat rest is een ode aan het strokarton en een groot woord van dank aan de chef kok:
Op lepels Dennis Nolle, op trekharmonica Geert Oude Weernink, op gitaar Jan Veldman, op contrabas Ron Glasbeek, op dobro-guitar Harry Voornhout en op ritme-banaan met zelfgestrikte niet kartonnen das Bram Douwes.
Slotlied: vrij naar strokarton (‘Oost Groningen’) van Drs P.:
Ons land is vlak, de lucht bewolkt over het algemeen
Maar eens per jaar dan breekt de Noorderzon daar dwars door heen
Al regent het, al dondert het, al bliksemt het constant
Dan knippen wij een zonnetje dat elf dagen brandt
Hij is van strokarton, hij is van strokarton
En ’s avonds zakt ie langzaam weg achter de horizon
Als maantje hang ik dan een strokartonnen lampion
Achter de Spiegeltent op het balkon
Die Noorderzon is trouwens een merkwaardig festival
U denkt misschien dat valt wel mee, maar wat is het geval
De keten, alle tenten, ieder podium, elk decor
Het lijkt wellicht solide, maar t stelt eigenlijk niks voor
Het is van strokarton, allemaal strokarton
De vloeren en de muren, zelfs de lappen aan t plafond
En nu moet u niet denken dat ik dit zelluf verzon
Ik heb het uit de allerbeste bron
Alles is hier van strokarton, ja zelfs de droge worst
Want worst daar zit van alles in behalve duivenborst
Er is voor vegetariërs een mooi alternatief
Probeert u eens een bierviltje bij uw aperitief
Dat smaakt naar droge worst, dat smaakt naar droge worst
Maar dan natuurlijk wel met een kartonnen taaie korst
Bewaar hem in de vriezer, want hij kan tegen de vorst
Zo heb je mooi een appeltje voor de dorst
Maar één ding is gelukkig niet van strokarton: Het Bier
En laten wij maar eerlijk zeggen, daarvoor zijn wij hier
Ze brengen elke dag een fust of zes met de John Deere
Daar zijn wij doorgaans wel doorheen tegen een uur of vier
Dat smaakt naar… meer, dat smaakt naar meer
Eén biertje kan geen kwaad zeg ik na ieder biertje weer
De fransman zegt ‘ca sent la biere’, een engelsman drinkt beer
Niet te verwarren met een hert, want da’s een deere
Dit was het laatste avondmaal, tot zover Noorderzon
t Is altijd weer voorbij voordat het eigenlijk begon
Een laatste kopje koffie straks bij Caffé Mobilé
En dan nemen wij enkel de herinneringen mee
van Dennis Cooking Place, van Dennis Cooking Place
Het eten was oké, maar ik heb morgen naar ik vrees
De darmen en de maag compleet van streek en aan de race
Vandaar natuurlijk Dennis Cooking Plees
Uiteraard geserveerd door de Groninger Barista Marc Korfage van Caffé Mobilé.
En daarmee is Noorderzon 2013 voor mij ten einde. Het was een prachtige strokartonnen editie. Alles zat mee. Het Dagblad van het Noorden schreef op maandag 26 augustus: “Festival dat alles mee had” “Mooier kan het niet worden”
Daar ben ik het volledig mee eens. Daarnaast is het ook een heerlijke uitputtingsslag die ik dankzij een team van deskundigen weet te overleven. Zonder de inzet van die mensen was het Aperitief in de Spiegeltent nooit geworden wat het was. Duizend maal dank aan:
Graag tot volgend jaar op #NZon14.
Arno
One Comment
Mooi slotlied. hopelijk volgend jaar weer van de partij.
Mvrgr