Biografie

Biografie

Hier vind je een beknopte samenvatting van mijn leven tot nu toe. Als je meer wilt weten kun je altijd met mijn ouders bellen. Of op dagen, dat ik niet optreed een kijkje nemen in de Groningse café’s De Bres, De Wolthoorn, de Sleutel, Amicitia, De Boer, De Drie Uiltjes of Café Alto. Daar wil ik nog wel eens met schromelijke overdrijving uitweiden over wat ik hieronder in zo groot mogelijk bescheidenheid heb opgeschreven.

Arno

Geboren 1961 te Groningen

Jeugdjaren en lagere school in Groningen, Apeldoorn, Rosmalen, ‘s-Hertogenbosch, Malden en Winschoten. Gymnasium beta in Winschoten. Eindexamen 1980

Vanaf 1981 reizend bestaan in Zuid Europa als muzikant, druivenplukker en horecamedewerker

1989-1994 Acteur/muzikant bij het varende theatergezelschap Theater te Water, waarover straks meer.

1992 Winnaar publieks- en persoonlijkheidsprijs Camerettenfestival Rotterdam.

Sindsdien vul ik ‘cabaretier’ in, als naar mijn beroep wordt gevraagd. Of zanger. Of presentator. Net wat het beste uitkomt.

Radio en TV:

TROS: cabaretserie “Voor de grap”
Snel vergeten
KRO: “Zonnebloemshow” en serie “Helden”
Ook niet al te lang bij stilstaan.
VARA: redactie muziekprogramma “Poggibonsi” met Bert Visscher
Na een avond enorm brainstormen en drinken op Schiermonnikoog met de voltallige redactie hadden we nog geen goede titel voor het programma. Eindredactrice Kathleen Warners vertelde, dat ze in Italië in een ziekenhuis had gelegen, in –jawel– het plaatsje Poggibonsi… “Dat is het!”, klonk het met dubbele tongen in koor. Daar moest op gedronken worden. En het bleef nog lang onrustig op het kleine waddeneiland…
Aan het eind van de serie bood de VARA mij een opleiding tot en baan als eindredacteur aan. Had ik die geaccepteerd, dan woonde ik nu in een villa in het Gooi. En was waarschijnlijk al twee keer gescheiden en stokongelukkig. Voor twee seizoenen vond ik het erg leuk werk, maar ik moet er niet aan denken om dat mijn leven lang te doen. Dieptepunt was dat ik aan de jongens van NUHR mocht vertellen, dat ze uit de uitzending geknipt gingen worden. De regisseur vond hun bijdrage (inclusief herkansing) on-uitzendbaar en brulde in mijn koptelefoon, dat het mijn taak was om ze dat even te gaan vertellen. Viggo Waas haat mij nu nog steeds.
Maar Poggibonsi was een goed programma voor muziekliefhebbers en er is eigenlijk niets vergelijkbaars voor in de plaats gekomen.


En we zijn er ook echt geweest!

Radio Noord:
“1/2 Put, 1/2 Hemelwotter” (1997, ’98 en ’99)
Prachtige tijd! Van maandag tot en met vrijdag verzamelden Geert Oude Weernink (producent en regisseur) en ik onderwerpen voor dit satirische live radioprogramma op zondagochtend vanuit café de Engelstede in Engelbert.


Fré Schreiber gaf elke week Groningse les

Zaterdagnacht, thuisgekomen van een voorstelling, ging ik aan het werk en schreef de hele nacht aan draaiboek en teksten voor de aflevering van de volgende ochtend. Meestal ging ik tegen zeven uur ‘s ochtends in bad en vertrok daarna naar Engelbert.
Het was elke week feest.

Jochem Myjer als Gerrit de Postduif en ik als Bor de Wolf

We hadden een eigen huisband, Trio Put, bestaande uit Bas Mulder, Hendrik Jan Vermeulen en Jan Wietse Fokkema. Zij begeleidden de gastartiesten, we deden samen elke week een lied en ze speelden alle tunes live. Het draaiboek werd een half uur voor aanvang met een biertje of een beerenburgertje erbij doorgenomen.

Het café zat elke zondag stampvol en uitbater Rieks Folgerts krijgt nog tranen in zijn ogen als hij er aan terug denkt. Na drie jaar werd het programma wegens “te duur” door Radio Noord van de zender gehaald. Ik blijf dat heel jammer en eeuwig zonde vinden. Als het zou kunnen begon ik morgen weer. Sponsors mogen zich melden! Misschien moeten we gewoon commercieel gaan of ‘live stream’.

Gelukkig maken we nog wel elk jaar een vergelijkbaar programma op het Noorderzon festival; Arno’s Aperitief.

“Arno’s Apéritief” (2001 – 2008).
Arno’s Apéritief was een radioprogramma vanaf Noorderzon. Artiesten, die op het festival optreden geven een voorproefje of worden geïnterviewd. Een uur lang borrelpraat op niveau, zoals ik het zelf graag omschrijf. Hapje en drankje krijgen de bezoekers van de Spiegeltent aangeboden door de sponsors: eerst was dat Hooghoudt, de laatste jaren Droge worst uut Grunnen en onze enige echte radiokok Dennis Nolle van ‘Dennis Cooking Place’.
Dagelijks tussen 18:00 en 19:00 uur in de Spiegeltent in het Noorderplantsoen. Uitzending was tussen 19:00 en 20:00 uur
Vanaf Noorderzon 2006 waren bovendien tegelijk met de uitzending foto’s met toelichting te bekijken op mijn website.
In het voorjaar van 2007 en 2008 maakten Henk ‘Twai Deuntjes’ Scholte en ik een’ Ommelandse Reis’ langs theaters in de provincie Groningen. Om zowel Noorderzon als de reguliere theaterprogrammering onder de aandacht te brengen.
Onder projecten op de oude website vind je nog verslagen van al deze uitzendingen.
Vanaf 2009 wordt het Aperitief niet meer uitgezonden. RTV Noord zegt er geen geld voor te hebben. Het programma blijft echter bestaan op Noorderzon en richt zich meer en meer op de moderne media. Podcasts, foto’s, filmpjes etc. verschijnen op mijn website en op de site van Noorderzon.

foto: Reyer Boxem (2004)

Zie ook www.noorderzon.nl

TV Noord:

“Arno oet Grunnen” (1999 en 2000)
Met een piepkleine TV studio achter in een bestelbusje reed ik met pianist Bas Mulder door het land. We bezochten bekende Nederlanders en peilden hun ‘Groningen-gevoel’. Te gast waren onder andere Tatjana, Cas Spijkers, Jopie Huisman, Jan Rot, Imca Marina, Levi Weemoed, Tony Neef en Emiel Ratelband.

“De Stembus” (2001)
Als voorbereiding op de verkiezingen reed ik (wederom) met een busje door de provincie Groningen op zoek naar ‘de stem van het volk’. Het onderdeel affiches plakken was het leukst. Mijn keurige kostuum zat na elke aflevering onder de behangplaksel.

“Van de Partij” (2002)
Als er ergens een feestje was, was ik van de partij voor een gezellige achtergrondreportage, die zich overigens hoofdzakelijk op de hapjes en drankjes richtte. André Buurma deed camera en regie. Alleen (al) de leader van het programma was het aanzien meer dan waard.

“De Week Bekeken” (2002, 2003)
Elke vrijdag zong of Inki de Jonge of ik live in dit programma het lied ‘Aaltied wat’ met een actuele tekst. De muziek is van Bas Mulder. Het nummer spelen we nog regelmatig bij allerlei gelegenheidsoptredens. Het past altijd. Het is immers overal altijd wat!

“Kunstkoppels” (2006)
Als onderdeel van het kunst- en cultuurprogramma van RTV Noord “Kunstkraak” presenteerde ik de zes-en-een-halve minuut durende blind-date-show “Kunstkoppels”, waarin een kandidaat aan een kunstwerk van de kunstuitleen werd gekoppeld. Hij/zij mocht het werk dan drie maande thuhis hebben. Het idee was van Rigt Oostenbrug, producent Piet de Koning en regisseur André Buurma.

‘Kunstkoppels’ met André Buurma

“Kunstkraak” (2007)
“Kunstkoppels” verdween om duistere redenen van de buis. Toen vroeg Mischa van den Berg van RTV Noord of ik het hele programma “Kunstkraak” wilde presenteren. Janine Abbring regisseert in beeld. Zij geeft mij opdrachten en ik weet vantevoren niet waar ik terecht kom en wie ik ga ontmoeten. Het betreft in elk geval ‘kunst’. Met een “K” of met een “k”.

‘Arno oet Grunnen’

“PODIUM TV” (2015-…)
In 2015 ben ik begonnen bij Podium TV met het programma ‘Toneelmeesters’, waarin we een rondgang maken langs de noordelijke theaters om theater- en muziekvoorstellingen te promoten. De afleveringen blijven online terug te kijken: www.podium.tv/toneelmeesters

Theater:

Theater te Water
“Woelige Snaren” (1989)

Affiche: Ien van Laanen

In 1989 lag Theater te Water in Veendam voor café Pand 49, waar ik werkte.
Ik raakte in gesprek met artistiek leider Just Vink en overdreef over mijn kwaliteiten als violist. Dat kwam mooi uit, want Just was juist van plan om een voorstelling over zigeuners te gaan maken. Theaterschip ‘De Verwondering’ werd omgebouwd tot ‘Taxfree Mini Cruise Boot’ voor Romantische Reizen. Zigeuners dus! Tijdens het stuk verdwijnt de kas. En wie hebben dat natuurlijk gedaan?

Rob Elzenga en ik, alias Stuurman Egbert Lateveer en machinist Willem Ruigbroek, alias De Zigeuners…

Tepe lepe sjoekar moeri romni lammetoet
Dat is zigeuners voor ellende en het komt ook nooit meer goed
Dale dale schnuckenack
Tepe lepe koekebak
Gatchiedarri, gatchiedarri, gatchiedarri, jak!
(tekst: Jan veldman)

“De Dames MacBeth” (1990)

Affiche: Ien van Laanen

Rob en ik zijn vier seizoenen bij Theater te Water gebleven. In ons tweede stuk deelden we het vooronder met zeven vrouwen. Gastregisseur Hans van Hechten stond erop, dat ik mijn ringbaardje liet staan voor de rol van de irritante Gooise quizmaster Peer Kersjes.

Verder was Hans een geweldige kerel en De Dames MacBeth een hilarisch stuk. Inclusief coulissen!

Rob Elzenga (als Lady MacBeth), Marian Kiebert, Fenna Besijn (alleen haar armen zijn zichtbaar), Marja Bramer, Marion Juch, Ingrid Scholte (als mevrouw Ritsema ‘plat op de bek’. De mijne! Met ringbaard!) en Marga van Leeuwen.
De zevende vrouw was Liny Penders, techniek.

“Chinezen” (1991)

Affiche: Ien van Laanen

Chinezen was volgens mij de meest experimentele voorstelling van Theater te Water ooit. Voor veel trouwe bootgangers was het dan ook even wennen, geloof ik. En eerlijk is eerlijk, voor ons ook. Rob moest de ‘pipa’ leren bespelen. En ik de ‘erhu’. We hebben er later in Kloosterboer nog dankbaar gebruik van gemaakt.

“Tango van het Noorden” (1992)

Affiche: Ien van Laanen

De vier voorstellingen, waar Rob en ik aan mee gewerkt hebben zouden de geschiedenis in gaan als ‘De Muzikale Periode’. Terecht! Voor Tango van het Noorden werd dan ook niet voor niets een beroep gedaan op mijn muzikale conservatorium-zusje Margreet. En ook Jan Veldman voegde zich weer in het creatieve team.

Rob Elzenga, Alina Kiers, ik, Margreet

Toen we stopten met Theater te Water besloten Jan, Rob en ik om vaker samen te werken. Na de zomer-theater-festival-voorstelling ‘Beukema’ werd Kloosterboer geboren.

“Trio Kloosterboer”
muzikaal cabaretgezelschap met Jan Veldman en Rob Elzenga

Kloosterboer met Chinese instrumenten

“Kloosterboer op solotour” (’95-’96)
“Hier gebeurt nooit wat” (’97-’98)
“Kloosterboer op zijn retour” (’99-’00) mmv pianist Bas Mulder
“Kloosterboer Best tof”
afscheidsvoorstelling (mei 2001) mmv pianist Bas Mulder

En verder:

Roberto en de Tovernaald Christmas Pantomime, de Voorziening (1989)
De bloem des doods eindexamen Nanette Edens, Grand Theatre (1990)

Grand Theatre

(zie hiervoor ook ‘Projecten op de oude website‘)

Graan! (2003); een Grand Theatre voorstelling in de serie GT Grenzeloos

met Carmen Schilstra

Het Paradijs (2005); een Grand Theatre voorstelling in de serie GT Grenzeloos

met Sara Ercoli

Herstel van de Toekomst (2011); een voorstelling van de ‘Stichting Peerd’ in de oude strokartonfabriek De Toekomst bij Scheemda.

DSC_0317

Met Erik Harteveld en Roger Goudsmit

Drama achter de gevel (2015); locatieproject in de binnenstad van Groningen op initiatief van Beno Hofman.

Ik speelde met Bas Mulder een voorstelling over de moord op de Alida, op het binnenterrein van het Scheepvaartmuseum.

Ik speelde met Bas Mulder een voorstelling over de moord op de Alida, op het binnenterrein van het Scheepvaartmuseum.

Iemandsland (2014); muziektheaterproject op initiatief van Bert Hadders en Carmen Schilstra.

Met Albert Secuur

Met Albert Secuur

Jan Brons is Terug (2016); Een tragikomische en muzikale theatervoorstelling over het lef om te leven.

13494824_1156897084333274_2711515709044290450_n

Met Inez van Kemenade en Lotte Dunselman. Op de achtergrond muzikaal leider Bas Mulder.

Roegzand (2017):  een muzikale ‘streekfiction’ over Blijvers, Gaanders, graaiers en een goldrush op de Veenkoloniën. 

Cabaretvoorstellingen:

(zie hiervoor ook ‘Cabaret‘)

“De voorkant van het ongelijk”
(’91-’93) mmv zangeres Tanneke van der Heyden
“Het Duet”
(’94-’95) mmv zangeres Tanneke en muzikante Margreet van der Heyden
“Vanzelfsprekend”
(’96-’97)
“Schiften”
(’98-’99) mmv pianist Bas Mulder
“Waar spreken we af als we elkaar kwijt zijn?”
(’99-’02) mmv Bas Mulder en gitarist Hendrik Jan Vermeulen
“Zitzak”
(’02-’04) mmv Bas Mulder en Hendrik Jan Vermeulen.
“Wie maakt me los?”
(’04-’06) mmv Bas Mulder en Hendrik Jan Vermeulen.
“ZINKT (geen zeemansliedjes)”
(’06- ’08) mmv het Alle-hens-aan-dek-orkest olv Bas Mulder
“Puur Geluk”
(’08-’10) mmv Het Klaver Vier Orkest olv Bas Mulder
“Zó.”
(’11-’14) met Bas Mulder en Pjotr Wiese
“U Bevindt Zich Hier”
(’14 -’16) met Bas Mulder en Pjotr Wiese
“Heksenjacht”
(’17 – ’19)

CD’s:

(zie hiervoor ook discografie)

“Kamer 3” mmv Bas Mulder
“Zielezwerver” mmv Bas Mulder en Hendrik Jan Vermeulen
“Zitzak” mmv Bas Mulder en Hendrik Jan Vermeulen
“Twaalf ambachten, dertien liedjes” CD met boekje
mmv Margreet van der Heyden, Lucas van Helsdingen, Hendrik Jan Vermeulen en Bas Mulder
“15 Jaar Lang en Gelukkig”  tgv 15-jarig jubileum met Bas Mulder
mmv Patries van Iterson

Kloosterboer:
“Het Eerste Kwartier”
“Trio Kloosterboer Op Solotour”
“Hier gebeurt nooit wat”
“Kloosterboer op zijn retour” mmv Bas Mulder

Ede Staal (2001)
een CD met 8 Ede Staal liederen door het Noord Nederlands Orkest. Rika Dijkstra en ik waren de solisten. Een hele eer!
(zie hiervoor ook Projecten op de oude website)

singles:
“De Vief” mmv van Trio Put (RTV Noord/Maura Music)
“Schoapen” (“Arno oet Grunnen”/Maura Music)
“Paal en Perk” voor Rijkswaterstaat en de provincie Groningen
“Praten en breien” in opdracht van Dienst SOZAWE Groningen
“Kabouter Kapsoones” met videoclip! (klik hier)

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube