Herstel van de Toekomst

Van 22 maart tot en met 10 april 2011 speelde stichting Peerd de locatie-theatervoorstelling ‘Herstel van de Toekomst’ in strokartonfabriek De Toekomst bij Scheemda.
De officiële trailer van “Herstel van de Toekomst”, gemaakt door regisseur Michael Helmerhorst.

Erik Harteveld maakte een alternatieve trailer, soort van ‘making of’. Ook niet verkeerd…

Deze voorstelling vormde de kern van de ‘Maand van de Toekomst’, een cultureel project rond de oplevering van de gerestaureerde strokartonfabriek.

De voorstelling is, in een concept van Ron Glasbeek, een parabel over illusie, manipulatie en de vraag of de werkelijkheid wel echt bestaat. Michael Helmerhorst tekent voor de regie en maakt van dit gegeven een beeldende en fysieke voorstelling met Groninger dialogen, die ook voor niet-Groningers te begrijpen zijn.

Cunera van Selm maakte voor RTV Noord de volgende bijdrage:

In het verduisterde papierlokaal werd de voorstelling gespeeld door  Mads Wittermans, Wilt Stel, Roger Goudsmit, Erik Harteveld, Taco van Dijk, Yasya Gudim en Arno van der Heyden.

Een gedeelte van de ‘cast’ van “Herstel van de Toekomst” in de voormalige strokartonfabriek bij Scheemda.

De voorstelling startte met een proloog, een theatertocht van hakselhuis tot papierlokaal langs filmische scènes over het leven en werken in de fabriek van voor de oorlog, gespeeld door dertig amateurspelers uit de regio.
Gidsen beëindigen de rondleiding in het expeditielokaal, dat dienst doet als foyer en tentoonstellingsruimte.

Meer informatie op  www.peerd.nu.

Repetitie in de steenkoude strokartonfabriek. Thermo-ondergoed en net doen of de vuur-ton, waar we om heen staan, het echt doet.

Tijdens de voorstelling zijn ontzettend veel foto’s gemaakt. Daar zitten prachtige exemplaren tussen. Op de site van Stichting Peerd zijn ze te bewonderen. Ter herinnering aan dit bijzondere project een paar foto’s van Tineke Visscher. Meer werk van haar op www.tinekevisscherfotografie.nl

Kollerboas ‘Erik Harteveld’ leest het wensenlijstje van de arbeiders voor aan Stroman ‘Wilt Stel’.

Kokerboas ‘Arno’, Kollerboas ‘Erik’ en Kleverboas ‘Roger Goudsmit’ roken en halen herinneringen op aan de bonte avond…

Schietesjouwer ‘Taco van Dijk’ brengt de bonte avond vervolgens tot leven in zijn performance als ‘drag queen’.

Het Feestlied! Acte 2, scene 4.

Kokerboas besluit zelf ‘draank’ te maken, want van een borrel wordt hij een ander mens. En die andere mens… die wil ook een borrel. Koller en Klever assisteren.

De ontknoping… het is allang geen oorlog meer. Stroman heeft de kluit belazerd. En Messejong ‘Yasya Güdim’ blijkt een vrouw… Knotejong ‘Mads Wittermans’ ontdekt de waarheid.

Stroman moet het met de dood bekopen. Messejong (“Messi”) steekt hem neer. Knotejong waarschuwt zijn kameraden; “we zijn vrij…”

• In het pak- en verzendlokaal van de fabriek is de tentoonstelling ‘Terug naar de Toekomst’ ingericht met documentatie over 100 jaar strokartonindustrie. Deze is samengesteld door Geert Lameris in samenwerking met het Cultuur Historisch Centrum Oldambt.
De tentoonstelling geeft een tijdsbeeld van het ontstaan en de ontwikkeling van de agrarische industrie in de tweede helft van de 19de eeuw en gaat tevens terug naar De Toekomst met persoonlijke verhalen, foto’s en films over het leven in en met de strokartonindustrie.
Voor meer informatie, zie www.geertlameris.nl.

• In deze ruimte is tevens de ontwikkeling te zien van het ‘Toekomstbeeld’, een ruimtelijk object van beeldend kunstenaar Maria Koyck, dat de periode van graan en karton in het Oldambt gaat markeren langs de A7. Voor meer informatie, zie www.bas-is.nl.

• Onderzoeksbureau Elles Bulder organiseert i.s.m. Stichting Muziektheaterproductie Oost-Groningen in het kader van deze maand een educatief programma dat gericht is op jongeren en volwassenen.
Voor jongeren wordt een project opgezet waarin theater en historie van de regio worden samengebracht . Volwassenen krijgen een programma aangeboden met lezingen en excursies. Voor meer informatie, zie www.ellesbulder.nl.

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube