Pikant detail vooraf is dat de vorige voorstelling in december 2009 op het laatste moment niet door ging. Alles was al opgebouwd, bijna iedereen was er klaar voor, maar… de muzikanten zaten vast in de sneeuwduinen op de afsluitdijk. Die voorstelling heette overigens ‘Puur Geluk’ …
Van Groningen naar Hoorn betekent ‘afsluitdijk’. En dat heeft één groot voordeel. De koffiestop vindt precies op de ‘NAP nullijn’ plaats bij tankstation Bloksloot aan de A7 tussen Joure en Sneek. Geen muntjes in een machine, nee, de koffie wordt hier voor je ingeschonken en je eet er een supervers broodje bij. Op Wikipedia heeft men het dan ook terecht over “Verzorgingsplaats Bloksloot“. Op de foto vier camera’s in beeld. De vijfde heeft Pjotr in zijn hand.
Aangekomen in Hoorn wijzen de bordjes en de Tomtom ons de weg naar schouwburg Het Park. En dat is maar goed ook, want je ziet hem bijna niet staan. Het is die toren (de beroemde toneeltoren) in de verte achter die bomen. Inderdaad, je zie door de bomen Het Park niet meer.
Dit is m. Schouwburg Het Park in Hoorn. Met een grote zaal (De Hamlet zaal, 900 stoelen). En een kleine zaal (De Othello zaal, 246 stoelen)
In de grote zaal staat Karin Bloemen. En in de kleine zaal staan wij. Directeur Lineke Kortekaas stelt ons gerust; “Procentueel hebben we ongeveer evenveel bezoekers…” Dank je Lineke, je bent lief.
De crew! Onmisbaar voor een mooie dag en een leuke voorstelling is een clubje enthousiaste technici. Daarvoor ben je in Het Park altijd aan het juiste adres. Heel veel dank aan (vlnr) Ron, Marian en Anna. Daarnaast Bas en ik. De één kijkt niet in de camera en de ander heeft zijn ogen dicht… ik had ons er net zo goed af kunnen knippen.
Omdat de technici zo snel klaar zijn met bouwen en sound checken hebben wij lekker veel tijd om Hoorn breeduit te bekijken. Hier zijn we gaan eten, ook Breeduyt. Dick Zwaan en André Smit begonnen zonder enige horeca ervaring aan dit avontuur. Wij zijn zeer enthousiast over de maaltijd. Onder andere ‘Jodenhaas’, wat opmerkelijk is voor een eetcafé in een oude varkensslachterij…
Dan de rest van het Breed. Overigens smal bordje.
Huisslijter Nico Snoek adviseert als lokale specialiteit de Hoornse Hop Bitter. Hij stond in de jaren ’70 ook op de cabaretplanken met het gezelschap “Flop of Overdwars”. Collega Dick Feld ging door, Nico koos voor een stabielere carriere… slijter. Af en toe heeft hij nog wel eens spijt. Tja… het is keuzes maken in het leven; flop… of overdwars?
Hoornse Top Hop Kruidenbitter. Na een proeffles ga je overdwars.
Het beroemde beeld van Jan Pieterszoon Coen
Waarover destijds nog zoveel was te doen.
Met die kraan na de kermis van vorig seizoen.
(hij ging overdwars na een stootje van die kraan)
Aan de andere kant van het beroemde beeld van Jan Pieterszoon Coen zit nog een slijterij…. ‘t Fust! Volgens Rob de Boer en assistente Teresa moet ik het Hoornse Akkefietje hebben. Origineel Hoorns drankje, gebrouwen bij destilleerderij Schermer die nota bene vroeger in het pand zat waar nu slijterij ‘t Fust is gehuisvest.
En als we dan toch bezig zijn. Een flesje Platte Thijs is ook echt Hoorns. Het wordt namelijk naar recept van Rob zelf exclusief gebrouwen voor slijterij ‘t Fust. Platte Thijs was een soort Robin Hoed van Hoorn en omstreken rond 1500 (vlak voor J.P. Coen zeg maar). Platte Thijs adviseerde de arme kleine boeren in die tijd hun pacht aan de landheren te betalen, waarna hij het stal van de rijke landheer en het weer terug gaf aan de arme boer. Toen hij opgepakt werd hebben ze hem zijn neus eraf geslagen. Vandaar… Platte Thijs.
Met Hoornse Hop Bitter, Akkefietje en Platte Thijs weten we het publiek wel voor ons te winnen. Wim (vooraan) heeft al een Thijsje te pakken. Verderop gaan de vingers omhoog voor een Akkefietje. Mark (Hoorn, D’66) is behulpzaam bij het inschenken en serveren.
En zo werd het een gezellige avond in Hoorn. Mark loopt terug naar zijn plek na gedane arbeid. Iedereen heeft een pauzedrankje? Mooi zo, want wat in het vat zit… dat moet eruit!
One Comment
Arno,
We hebben je voorstelling nu voor de tweede keer gezien, eerst in Midden Beemster en nu in Hoorn en je bent gegroeid. De liedje over de “deux chevaux” (die moest ik even opzoeken) en “alle lekkere.. ” zijn het meest blijven hangen. De scherpte met het publiek was ook beter (maar dat kon ook aan het publiek liggen 😉 alhoewel ik de “Hoornse” actualiteit gemist heb (daar ging je in Midden Beemster wel op in). Kortom een weer een heel gezellige avond gehad. #top