Zó. in Theater Kees in Huissen

Huissen

Huissen… Hosenheim… Huasenheim…

Huissen kreeg in 1314 stadsrechten. Duitse stadsrechten om precies te zijn. Daarvoor was het al meerdere malen van naam veranderd.

Huissen

Huissen… Huussen… Huissen… Huessin…

En ook later werden de letters van de plaatsnaam regelmatig door elkaar gehusseld. Nu, bij het 700 jarig bestaan van de Stad, schrijft men Huissen. Maar men zegt Huussen. Verwarrend. Het ligt inmiddels al wel weer heel erg lang op Nederlands grondgebied.

Theater Kees

Theater Kees ligt een eindje buiten het stadscentrum van Huissen. Niet de mooiste locatie en van buiten niet het allermooiste theater dat ik ooit gezien heb, maar van binnen heeft Kees het prima voor elkaar. Als je de ingang eenmaal gevonden hebt…

Dominicanenklooster

Via Twitter was ik in contact gekomen met het Dominicanenklooster. We werden uitgenodigd om te overnachten. Heel lief, maar we zijn toch ‘s avonds laat weer héélemaal terug naar Groningen gereden.  We hadden gehoopt zelf gebrouwen bier te vinden bij de Dominicaner broeders, maar we kwamen er waarschijnlijk op een verkeerd tijdstip aan. De deur was gesloten. Waarschijnlijk was het net Vespers.

Mea Nova

Op zoek naar de plaatselijke specialiteit verkasten we naar het Tuinbouw Museum: Mea Nova. Daar zou wijn gemaakt en verkocht worden volgens de Huissenaren…

IMG_8668

Maar de kas was leeg. En het museum gesloten. “Wees maar blij”, zei de buurvrouw, “die wijn is niet te zuipen”. En ze verwees ons naar een specialiteitenwinkel in de Langestraat, dé winkelstraat van Huissen.

Huissense Bitters

En jawel: Huissense Bitters en Wijnen. We zijn gezwicht voor de Huussense peren bitter, de Huasenheimse bessenbitter en de Hoesseinse Kruupolie. Alle drie prima combinaties met onze Droge worst uut Grunnen.

Eén Huussese Boes is twee Euro

En bovendien niet duur. Maar de koers was dan ook gunstig. Eén Huussese Boes staat momenteel op twee Euro. Huissen is eigenlijk uitvinder van de ‘bitcoin’ avant la lettre.

 

IMG_8751

Krössels heet dit beeldje. Het manneke bespeelt op ‘Vastenoavond’ de foekepot.

Foekepot

Kijk nou! Aangeboden door prins Arno!

De Roddelgroep

Nog meer kunst in Huissen: De Roddelgroep. Maar volgens Hannie, de moeder overste van theater Kees noemt iedereen in Huissen het ‘De Pielekeskiekers’.

Bloas m moar op

Behalve de bitcoin is ook twitteren in Huissen uitgevonden. Korte berichten plaats je in de openbare ruimte, zodat iedereen er kennis van kan nemen. ‘Bloas m moar op!’  Geen idee wat het betekent. Waarschijnlijk zeggen de ‘Pielekeskiekers’ dat tegen elkaar.

Het het niet veel om het lief

Of deze: “t Hèt nie veul um ‘t lief”. En dat snap ik dan weer wel.

Rinus schenkt de glazen vol

Rinus schenkt de glazen vol. Perenbitter, bessenbitter en kruupolie. Rinus houdt van Joe Jackson en van… Citroën. Kijk, dan ben je met mij snel vrienden.

Proost!

Proost Huissen! En graag tot een volgend keer. Maar nu eerst ‘op huus op an’. Spreek uit: “Noar Grunnen!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube