Zó. in theaterkerk Wadway

Traditiegetrouw begint een dagje Wadway met een interview bij Hendrik van Doorn van Radio Hoorn. Hij draait voor het eerst niet ‘Broodje Bapao’ van Trio Kloosterboer. Wel, op verzoek van Martine Smeding (links), het nummer ‘Kamer 3’ van de gelijknamige CD.

Theaterkerk Wadway. Door Hendrik van Doorn arriveren we een beetje laat en moeten flink aanpezen om licht en geluid in de kerk klaar te krijgen.


Om nog maar te zwijgen van de internetverbinding. Die is er namelijk niet! Mijn Vodafone-dongeltje heeft ook nauwelijks bereik en dus trekken we 100 meter “FTP/UTP Cat6” kabel van de buren naar de kerk. Twitteren maar!

Café De Vriendschap, toonbeeld van saamhorigheid in Wadway. Al sinds 1950 het familiebedrijf van de familie Loos. Een theatermenu voor 17,50 euro. Wel op tijd reserveren, want de boodschappen moeten uit Wognum of Spanbroek komen. Desalniettemin is Wadway volgens Rina en Fons een volwaardig dorp, want de Vier K’s zijn aanwezig: kerk, kroeg, kapper en kunstenaar!

Fons en Rina (achtergrond foto) bestieren De Vriendschap en schenken een bijzonder plaatselijk drankje: Paarde Middel. Goed spul, we slaan er een paar flesjes van in.

Wadway, spreek uit ‘Wadwaaj’ met de klemtoon op ‘waaj’ is een heel klein dorpje met ongeveer honderd inwoners. Althans het echte “Wadway tussen de borden”. Daarbuiten heb je natuurlijk Groot Wadway waartoe een flink stuk van de omgeving wordt gerekend.

En het echte ‘Wadway tussen de borden’ noemt men er ook wel liefkozend ‘De Republiek’. Dat stamt nog uit de tijd van de Bataafse Republiek waar Wadway geen deel van uit wilde maken. De beroemdste ‘President’ van ‘De Republiek’ was Bakker de Boer die zijn bedrijf had in het pand waar nu De Vriendschap zit. De hele inrichting van de bakkerij staat nu in het bakkerij-museum in Medemblik.

De derde ‘K’: Kapsalon ‘De Lange Regel’ van Truus. Alleen op afspraak. Truus wilde niet op de foto, want haar haar zat niet goed…

En tenslotte ‘K’ nummer 4; De Kunstenaar. Vader Ben Wester (schilder en tekenaar) met zoon Jan, hier bezig in het atelier van zijn vader met het boetseren van een onderdeel voor zijn ‘Colossus’. Wat dat is? Geen idee. Maar dat Jan het kan blijkt uit de volgende foto…

Haan van Jan Wester.

En vader Ben Wester kan er ook wat van. Dat blijkt oa uit het boekje ‘Skenke’ waar hij de illustraties voor heeft gemaakt. In ‘Skenke’ staan Westfriese gedichten en verhalen. Op de website van Ben kom je alles over hem te weten. Vader en zoon waren niet van plan naar onze voorstelling te komen in de theaterkerk, maar ze zijn toch geweest. Hulde!

Het interieur van de theaterkerk vlak voor aanvang van onze premiere. Voor de voltallige vaderlandsche pers hebben we een paar plaatsjes vrij gehouden.
Zó. We zijn begonnen! Volgende week Middenbeemster. Daarna meer. Dank aan Martine, Klaas, Nico, Baukje en Emmy van Theaterkerk Wadway. Graag tot de veertiende keer.

 

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube