Het boek en de film

 

Het boek...

Het boek…

In het ‘Huisbericht’ van december 2013  staat ongetwijfeld iets over het boekje “Thuis in vrijwilligerswerk”, geschreven door vrijwilligers van het Ronald McDonald Huis Groningen. Het is immers onlangs gepresenteerd en verdient daarom alle aandacht. Het boekje geeft met mooie verhalen, anekdotes, interviews en foto’s een prachtig beeld van de onmisbare bijdrage die deze vrijwilligers geheel belangeloos leveren. Dat wil niet zeggen dat het een opschepperig werkje is geworden. Integendeel. De meeste vrijwilligers geven aan dat ze het gewoon leuk vinden en één man zegt zelfs: “Ik doe het vooral voor mezelf. Leuk werk.” En die sfeer ademt het hele boekje ook uit. Ik heb het met veel plezier en in één ruk gelezen. Af en toe blader ik het nog eens door op zoek naar een citaat of passage die ik bijzonder vond.

Het eerste exemplaar mag dan officieel op 6 december j.l. zijn uitgereikt aan Marja van Bijsterveldt, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds tijdens een speciale bijeenkomst in het ‘Huis’, maar –niet verder vertellen- toen lag het boekje al een poosje bij mij op mijn bureau. Kersvers uit de doos van de drukker kreeg ik het allereerste boekje mee van Jolanda Kamphuis met het verzoek of ik het door wilde lezen en er een filmpje bij wilde maken. Een soort reclamefilmpje dat op de website van het ‘Huis’ geplaatst kan worden en dat mensen zal motiveren om het boekje aan te schaffen. Jolanda verkeert in de veronderstelling dat ik dat kan, zo’n filmpje maken. Zij baseert dat op een reeks filmpjes die ik op mijn You Tube kanaal heb geplaatst en die ik inderdaad zelf in elkaar heb gefreubeld. Maar daarbij is sprake van een hoog amateurgehalte. Mijn katten en konijnen die elkaar besluipen in de achtertuin, de kookcursus met een levende paling in het Zuidlaardermeer of het filmpje over het pompstationnetje aan de Turfsingel in Groningen… allemaal nijvere huisvlijt van een hobbyist. Ik doe maar wat. Neem gerust een kijkje.

De audio nabewerking is trouwens het meeste werk. Welk muziekje past onder welke scène? Hoeveel ‘set noise’ mix ik erdoor? En als mijn ‘set noise’ onbruikbaar is vanwege de gebrekkige apparatuur, hoe kom ik dan aan het gewenste geluid? De kofferbak van een oude Amerikaanse auto die geopend wordt, een vis die gebakken wordt in de hete boter, een lucifer die wordt afgestreken? Mijn iTunes bibliotheek bevat ondertussen een hele lijst bijzondere geluiden, zoals ‘konijn bijt kat in staart’, ‘overspannen man steekt benzinestation in de hens’, ‘vis ontsnapt uit restaurant’ en ga zo maar door.

Als hobbyistische prutser heb ik ongeveer een week nodig voor een filmpje van twee minuten. Maar het is zo verschrikkelijk leuk om te doen. Dus… ik doe het. Binnenkort verschijnt er een filmpje op de website van het ‘Huis’ om het boekje “Thuis in vrijwilligerswerk” te promoten. Ik doe het vooral voor mezelf. Leuk werk. En van mij mag iedereen na het zien van het filmpje zeggen: “Ik vond het boek beter”.

Arno van der Heyden

…en de film

 

This entry was posted in Actueel, Arno Schrijft. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube