Zó. in vestzaktheater De Schelleboom, Oosterhout

Op slechts twee-en-een-half uur rijden van Groningen ligt een Brabants stadje met dorps karakter: Oosterhout. Zelf noemen ze het een Storp.

De Schelleboom

In Storp Oosterhout staat het lieftallige vestzaktheater De Schelleboom. De zaal biedt plaats aan 100 personen. Dat aantal hebben we helaas niet gehaald, maar het was desondanks een prachtige dag en avond.

De Tuin van De Schelleboom

De tuin van De Schelleboom is een paradijsje, zeker op een zonovergoten dag als vandaag. Joost, de schoonzoon van Nellie (initiatiefneemster van De Schelleboom) stelt dan ook voor om eerst even koffie te drinken in één van de zitjes in deze Hof van Eden.

Joost

Maar daarna moeten we aan het werk. Pjotr installeert zijn 26 laptops, Bas sluit de 2 microfoons aan en Joost stelt het licht en… de beamer!

UTP/FTP cat6

En daarna rolt Joost ook nog onze UTP/FTPcat6-kabel uit naar de woonkamer van Nellie, want we moeten natuurlijk wel twitteren tijdens de voorstelling.

Banjer

Banjer! De hond van De Schelleboom. Schatje.

Dan gaan we op zoek naar de specialiteit van Oosterhout. Naast De Schelleboom huizen twee dansscholen in één gebouw. Dansschool Renee (van Renee) en dansschool Eigenwijzer (van Renske).

Dansschool Eigenwijzer

Renske van dansschool Eigenwijzer heeft open dag met braderie en workshops om geld in te zamelen voor het EK in Duitsland. Eigenwijzer heeft zich gekwalificeerd, maar geen geld om er naar toe te gaan. Gelukkig heeft ze een aantal sponsors, waaronder Bakker Bart (die hier Bert heet) en 9th Floor Productions. “De specialiteit van Oosterhout?” “Dansen!”

Vrachelen

Aan dit affiche te zien zijn we een week te laat voor de specialiteit van Oosterhout:  Vrachelen. Tijdens de trim- en atletiekloop van Scorpio moeten de deelnemers het 9e rondje ‘vrachelen’. Ik stel me voor dat ze zich na acht rondjes hardlopen moeten omkleden in een varkenskostuum om daarin op de hurken achter een kruiwagentje vol kaneelstokken het 9e en laatste rondje te volbrengen, zlm. (zo langzaam mogelijk?)

Broeder Beer

Tijd voor een biertje bij Broeder Beer. Lara, de serveerster, weet waar we de specialiteit van Oosterhout kunnen vinden. Gewoon bij Gall en Gall. En het heet…

Gall en Gall

‘Amehoela’!

Behalve ‘Amehoela’ (een soort chocoladelikeur) heeft Gall en Gall ook nog een Oosterhoutse kaneelstokkenlikeur. In Oosterhout stonden vroeger veel snoepgoedfabrieken. Nu is er nog maar één over: Holland Food. En die maken inderdaad nog steeds kaneelstokken.

Het Speelgoedmuseum

Voordat Nellie en haar man Wim De Schelleboom begonnen beheerden ze het Speelgoedmuseum. Haar tip was om daar even langs te gaan vanwege de bijzondere collectie. Maar omdat we nogal lang op zoek waren geweest naar ‘De Specialiteit’ kwamen we er pas om vijf voor vijf aan. Vijf uur gaan ze dicht…

Speelgoedmuseum

Toch mochten we een blik werpen van Kees, die volgens zichzelf vrijwilliger is, maar volgens Nellie is hij de directeur.

Gekleurde stoelen

Eén ding kon de goedkeuring van Nellie echter niet wegdragen in ‘haar’ speelgoedmuseum; de gekleurde stoelen in de kantine… geen gezicht!

Gekleurde stoelen?

Dus daar heeft Pjotr wat aan gedaan. Veel beter.

Vroeger was alles sowieso beter natuurlijk.

Manon Thomashuis

Vroeger zat het Speelgoedmuseum van Nellie in een ander gebouw. Namelijk hier. Het oude nonnenhuis tegenover de pastorie aan de St. Vincentiusweg.

Tegenwoordig zit in dit gebouw het Thomashuis (niet van ongelovige Thomas zo te zien). Wat dat is?
Thomashuizen.

van der Heijden

Op de terugweg naar De schelleboom komen we langs een naamgenoot die opticien is; van der Heijden. Met puntjes op de ‘y’.

Wij (van de van der Heydens uit ‘s Hertogenbosch) schrijven onze naam zonder puntjes. Maar oom Kike (broer van mijn vader en aanwezig in De Schelleboom vanavond) schrijft zijn naam met puntjes. Niemand weet waarom en hoe het zo gekomen is. Ik heb in elk geval voor de zekerheid behalve arnovanderheyden.nl en arnovanderheyden.com ook arnovanderheijden.nl en arnoldvanderheyden.nl geclaimd. En daarnaast ook nog arnovanderheyden.gr (van Groningen). U hebt kortom geen enkel excuus om dit verslag niet gelezen te hebben.

Warme maaltijd van Nellie.

Na een mooie middag in Oosterhout melden we ons weer in De Schelleboom. En nu blijkt het grootste voordeel van dit prachtige vestzaktheater en misschien wel de meest bekende Oosterhoutse gewoonte: “eerst eten!”. De artiesten krijgen een warme maaltijd aangeboden. Nellie blijkt ook nog eens een fantastische kokkin. Links van de tafel Bas en ik. De lege stoel in het midden is van Pjotr die de foto neemt. Rechts van de tafel Nellie, dochter Leonie en schoonzoon Joost.

Tot zover alle voorbereidingen. En  dan nu aan het echte werk. De laatste mensen worden door Joost van de straat getrokken om de zaal te vullen en dan is het aanvang… Zó!

Kaneelstoklikeur en Amehoela

Marieke en Paul assisteren bij het inschenken en uitdelen van de Kaneelstoklikeur en Amehoela.

Zingende zaag

Vestzaktheater De Schelleboom is genomineerd voor de Broek&Buuren Bokaal 2013/2014. En ik ondersteun deze nominatie van harte. Mocht het ervan komen dat Nellie, Joost en Leonie de pretigieuze beker in de wacht slepen dan kom ik helemaal uit Groningen om het mee te vieren met een zak vol droge worst. Eerst eten!

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 13 april 2014 at 12:12 | Permalink

    Volkomen terecht als De Schelleboom de Broek & Buuren Bokaal 2013/2014 wint. Doe die van 2014/ 2015 en 2015/2016 er dan ook maar meteen bij.
    Geweldig theater met fantastische mensen.

    Hartelijke groeten,
    Harm-Jan & Paul van heatergroep De Rode Horde.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube