Zó. bij Podium-Heino in… jawel: Heino

4 april 2014
We gaan Zó. spelen in Heino.

xx

Podium Heino in de voormalige coöperatieve maalderij. Mooi gebouw. Mooi theatertje. Ik had er nog nooit van gehoord. En zij nog nooit van mij. Toch zat het vol in Heino, hetgeen betekent dat de organisatie de zaken goed voor elkaar heeft. Wat heet? Zelfs het plein voor de deur is speciaal voor deze dag van naam veranderd.  Chapeau!

Marktzicht

Op onze zoektocht naar de lokale specialiteit beginnen we in het centrum van Heino: Café Restaurant Marktzicht. Het enige café waarvan de rookruimte groter is dan het café zelf. Ik herhaal: chapeau!

Markt

En bovendien biedt Café Marktzicht ook daadwerkelijk zicht op de markt. Geen grote markt (daarvoor zouden we op maandag terug moeten komen), maar toch… markt! En een uitstekende haring. Chapeau!

Jan Marktzicht

Vis moet zwemmen en dus verdrinken we de haring in een goed glas bier bij Jan van Café Marktzicht. Onderwijl informeren we naar de specialiteit van Heino. “Tja… “, zegt Jan, “daarvoor zou je eigenlijk naar de Knoperts moeten gaan…”

Dambitter

Maar zelf had hij ook nog wel wat staan. Een kruikje Heino’s Dambitter. Niet gemaakt in Heino, maar gebotteld voor de plaatselijke slijter ‘van Dam’. We mochten het kruikje wel hebben, want hij verkocht het spul toch nooit… Chapeau!

Slijterij

Voor ons reden om Slijterij van Dam te bezoeken. Hoe zit dat nou precies met die Dambitter? Wel of niet ‘Heinoos’?

Pompwater

Inge van slijterij van Dam geeft uitleg. Ze mogen zelf geen sterke drank meer maken (het is de schuld van de regering), dus laten ze het ergens anders maken. Maar wel volgens speciaal (en geheim!) recept. En hetzelfde geldt voor al die andere lokale specialiteiten van Slijterij van Dam: bijvoorbeeld Pompwater en Babbelaar. “Maar”,  zegt Inge, “eerlijk is eerlijk, dezelfde specialiteiten vind je ook in Venlo of Winschoten, alleen dan onder een andere naam. Als je echt een Heinose specialiteit wilt hebben zou je eigenlijk naar de Knoperts moeten gaan…”

Wat is dat toch met die Knoperts? Ze waren al eens in ‘Man bijt hond’ weet iedereen in Heino te vertellen. ‘De Daltons’ worden ze genoemd. Vier broers (in -jawel- aflopende lengte) die al hun hele leven samenwonen. Ze hebben kabouters in de tuin. En één van hen is inmiddels overleden en rust in zijn urn in een paddenstoel in het Bevershol van de Knoperts…
Tijd om polshoogte te gaan nemen!

Knopers

De Knoperts blijken schatten van mannen. Niks geen kabouters (“dat was veertig jaar geleden”). Een geweldige tuin met kippen en eenden (waaronder de Bahama Spitsstaart en de Baikal Taling) en een enorme moestuin. Alles strak onderhouden en perfect georganiseerd. Vroeger maakten ze inderdaad ook zelf lekkere drankjes met de vruchten uit eigen tuin. Maar dat is alweer een poosje geleden. Ergens tussen de kabouterperiode en het overlijden van Joop. “En wat de mensen denkt en vindt, dat moet ze zelf weten.” Oké, een kleine buitenissigheid van de Knoperts is wellicht hun enorme bierverzameling. Honderden flesjes bier ‘from all over the world’ staan uitgestald in hun woning. Een bijzondere collectie. Chapeau!

Lady Di

Meest speciale exemplaar? Het biertje dat werd gebrouwen ter gelegenheid van het huwelijk tussen prins Charles en Lady Di. Er schijnt bij hun scheiding weer een bijzonder biertje gebrouwen te zijn. Extra bitter. Maar dat hebben de Knoperts nooit kunnen bemachtigen. Trouwens, er bestaat een bier dat ‘Mort Subite’ heet. Dat zal toch niet speciaal gebrouwen zijn toen Lady Di…? Nee…

Wat is volgens de Knoperts de specialiteit van Heino? vraag ik me af. Dat blijkt eenvoudig: De Leugenpomp!

Leugenpomp

Dit is hem: De Leugenpomp.

Het hele leven in Heino draait om De Leugenpomp. In augustus hangt het dorp drie dagen lang aan de Pomp. Soort Carnaval, maar dan anders. Als je er alles van wilt weten kijk dan even hier.
Wil je een korte samenvatting? Een leugenaar krijgt geen water uit de pomp, iemand die de waarheid spreekt wel. Ik had mijn eigen methode om achter de waarheid te komen…

Wat nou leugenpomp

Wat nou geen water?!? Ik lieg nooit!

Kim van der Worp

Even wat anders. We wandelen door Heino en zien dat de C1000 in een Albert Heijn gaat veranderen. Talk of the town! Kim van de Worp (familie van de Worp is al generaties lang de grootgrutter in Heino)  gaat om. Behalve supermarkt begint Kim (met lieftallige vrouw Marlinde) ook een horecagelegenheid.

Buuffie

En het ziet er prachtig uit. Groot terras, alwaar het zeer goed toeven is. Charmante serveerster in Saartje kostuum (blijkt de zwangere zus van de eigenaresse – je hebt het niet van mij).  Toptent! Albert Heijno! Chapeau!

Wil je er meer over weten. Kijk dan hier:
Buuffie
Ik zeg: chapeau!

Smulbaai

Maar er is nog meer in Heino. Wat te denken van de Smulbaai! Daar worden kaarten verkocht voor onze voorstelling. En – me dunkt- dat is gelukt. Uitverkocht! Dus aanleiding voor een bedankje is er er.

Bij deze: De Smulbaai, uw gemakswinkel.

John

John van de Smulbaai is een enthousiaste man. Hij draagt bovendien Podiun Heino een warm hart toe. En hij schenkt daarom een 1/100 boulevard lot (Staatsloterij) aan ons. Aan de zaal. Aan het publiek. Minimale prijs is 5, 90 euro… Dank je wel John. Chapeau!

Voor wie het zonder leesbril niet meer kan volgen. Het gaat hier om lotnummer: 88745805/008. En die 5,90 euro hebben we mooi al even binnen met elkaar.

Staatsloten

Boven de kassa van De Smulbaai hangen de winnende staatsloten van de afgelopen tijd. Wellicht zit er dus nog meer in het vat.

Ons lot

Ik wilde niet achter blijven en verviel in een oude gewoonte (zie programma Puur Geluk elders op deze site via de link hieronder) … lotnummer AW 87013 is ook van ons allemaal. Althans van degenen die aanwezig waren. Zij, die PECZwolle-Groningen  boven ons verkozen, maken geen kans op het prijzenpakket.

Ter info: Puur Geluk (2008-2010)

Zaal

Om er later geen misverstanden over te krijgen leggen we de aanwezigen vast op de gevoelige  plaat.

NuHeino

En Michel, de fotograaf van ‘NuHeino.nl’, legt dat dan weer vast. Dubbel geborgd.

Guus

Om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt heb ik ‘notaris’ Guus aangesteld om één en ander te regelen. Hij is in het bezit van  het 1/100 boulevard-lot en na 10 april gaan we bij hem informeren wat er nou eigenlijk ‘gevallen’ is. Komt goed!

Guus en Marjet

Guus is een betrouwbaar man. Hij was tijdens de voorstelling ook al van onschatbare waarde. Samen met Marjet schenkt hij de drankjes in die moeten gaan ‘akkedaaiern’ met mijn Droge Worst Uut Grunnen.

Podium Heino

Podium Heino. Het bleef er nog lang onrustig. Ik heb er een heerlijke middag en avond beleefd.

Dank aan alle lieve vrijwilligers die deze avond hebben mogelijk gemaakt. Ik noem er een paar:
Theo, Piet, Carla, Gert, Betteke, Joep, Anja, Linda, Nanneke (je zou nota bene eerder weg gaan, maar bent toch gebleven!), Daan, Ike…
Dank jullie wel!

En ook dank aan NuHeino.nl Daarop een verslag van onze voorstelling en leuke foto’s. Ik heb er één verwerkt in mijn verslag.
Chapeau!
De rest van de foto’s is uiteraard van Pjotr Wiese.

Aju paraplu. En graag tot een volgende keer.
Arno

Nagekomen bericht (2014-04-10):
Op ons gezamenlijk staatslot is nul komma nul euro gevallen…

staatslot

Staatslot met nummer AW 87013

Op het 1/100 Boulevard lot van John van de Smulbaai is 6,50 euro gevallen. Ik wens Guus veel succes met de verdeling ervan. Mijn voorstel: de fooienpot van Theater Podium Heino.

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

10 Comments