Drama achter de gevel

In juli 2014 werkte ik mee aan het bijzondere theaterproject “Drama achter de gevel”, een initiatief van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Groninger Archieven. Stadshistoricus Beno Hofman selecteerde een aantal boeiende verhalen uit de Groninger geschiedenis. Ik mocht, samen met pianist Bas Mulder, op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum de uitsmijter van deze verhalen verzorgen. Ik kroop in de huid (nou ja, de jas) van inspecteur Columbo en loste het mysterieuze geval op van het lijk dat op 6 november 1939 werd gevonden op het voordek van het scheepje van George Martens, de ‘Alida’.
Fotograaf Aernout Steegstra maakte er een paar mooie foto’s van. Waarvoor dank!

cc

Voor aanvang van de theatrale stadswandeling door het A-kwartier van Groningen vraag ik het publiek de Plaats Delict te verlaten om niet in de weg te lopen bij het onderzoek en geen sporen te wissen.

cc

Later op de avond als het publiek terugkeert heb ik mijn onderzoek afgerond en doe daar verslag van. Bewijsmateriaal heb ik gevonden in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Op de achtergevel van dit historische gebouw worden de beelden geprojecteerd die het drama op de Alida stapsgewijs ontrafelen.

cc

In het roefje van de Alida zit George Martens (Bas Mulder) onafgebroken accordeon te spelen. Dat is natuurlijk verdacht. Met mijn vioolspel lok ik hem uit de tent…

cc

En zo wordt een mysterie uit het roemruchte verleden van de stad Groningen ontrafeld.

Oh ja… één ding nog… hieronder een verslag van het hele Project “Drama achter de gevel”. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.
Arno

DRAMA ACHTER DE GEVEL

De voorstelling
Rampspoed en tegenslag is van alle tijden. Ook in Groningen is het altijd wat. Verboden liefde drijft inwoners tot wanhoop, geheimzinnige epidemieën tergen de stadsbevolking, stadsbranden bedreigen huis en haard en gruwelijke moorden jagen mensen de stuipen op het lijf. Stadshistoricus Beno Hofman selecteerde negen onwaarschijnlijke verhalen die zich de afgelopen eeuwen achter historische gevels hebben afgespeeld.

Bekende Groningers waaronder Arno van der Heyden, Meindert Talma en Beno Hofman brengen deze drama’s tot leven in een bijzondere voorstelling. Stadse drama’s uit de zestiende t/m de twintigste eeuw staan centraal. Op vijf geheime locaties in en om het Noordelijk Scheepvaartmuseum komen deze tragedies voorbij tijdens een spannende stadswandeling boordevol theater, muziek, film en poëzie.

Arno als inspecteur Columbo met Annet voor de Alida.

Arno als inspecteur Columbo (met Annet) voor de Alida.

Praktische informatie
26 t/m 29 juni 2014
2 t/m 6 juli 2014
€ 12,50 / € 7,50 tot 18 jaar
Start:  20:14 uur
Binnenplaats Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24, Groningen

Meer informatie:
Drama achter de  gevel
of via Facebook

Recensies:

27 juni 2014 – Dagblad van het Noorden

10356204_1506094916269603_6861689582057842262_n***

28 juni 2014 – Sikkom.nl

Drama achter de gevel: theatertour door binnenstad

Drama achter de gevel 3
Panden waar je achteloos langsloopt, verbergen soms de meest macabere, opmerkelijke of dramatische geheimen. Geheimen die ‘Drama achter de gevel’ blootlegt, achter de gevel waar het allemaal lang, of minder lang, geleden gebeurde.

Hessel de Vries is in de jaren vijftig een scheikundig talent van wereldformaat. Vanuit Groningen verbetert hij op revolutionaire wijze de koolstof 14-methode. Zijn vinding, waaraan hij samenwerkt met een Amerikaan, wordt later beloond met de Nobelprijs voor scheikunde.

Drama van jaren laat nog steeds sporen na

De prestigieuze prijs wordt vol glorie in ontvangst genomen door de collega van Hessel de Vries, niet door de Groninger professor zelf. Die heeft een jaar daarvoor zelfmoord gepleegd met cyaankali, nadat hij zijn geliefde van het leven heeft beroofd.

Drama achter de gevel 6

De crime passionel gebeurt in 1959 in een pand aan de Blekerstraat en wordt nu opnieuw vertelt door liedjesmaker en -zinger Meindert Talma. Niet in het huis in de Blekerstraat. “Dat huis staat te kopen en de huidige eigenaar zit niet te wachten op drama dat de verkoopprijs drukt,” lacht Meindert tussen zijn liedjes door.

Het liefdesdrama wordt daarom vertelt en bezongen in het oude lab van Hessel de Vries, tegenwoordig beter bekend als het ‘Kasteel’, waar het Noorderpoortcollege één van haar opleidingen heeft gevestigd. De rest van de theaterwandeling voert wel langs de originele locaties van drama’s uit de geschiedenis van Groningen.

Beno Hofman als maffe burgemeester

Stadshistoricus Beno Hofman speelt in een historisch pand een oude burgemeester van de stad, die door zijn eigen domheid ten onder gaat. Een hilarische sketch, opgevoerd in een oud herenhuis aan het Lage der A, waarin Beno één van zijn grootste talenten kwijt kan, gekke bekken trekken. Het publiek zit bij de voorstelling in het pittoreske binnenplaatsje van het eeuwenoude pand.

Drama achter de gevel 6

Overspel in de Kromme Elleboog

In de Kromme Elleboog mag het publiek van ‘Drama achter de gevel’ door een sierlijk hekwerk dat normaal gesloten blijft, maar iedere passant intrigeert. ‘Wat zit er toch achter deze poort,’ hoor je iedere voorbijganger denken.

Het antwoord is een fantastisch historisch hofje, een mooie tuin in hartje stad en tijdens ‘Drama achter de gevel’ het decor van een emotionele rechtsgang die wordt uitgevochten voor de kerkraad.

Vijf drama’s op locatie verteld

Zo worden tijdens ‘Drama achter de gevel’ vijf historische en dramatische gebeurtenissen nagespeeld, op de locatie waar het soms honderden jaren geleden daadwerkelijk gebeurde.

Drama achter de gevel 6

Start en einde in Noordelijk Scheepvaartsmuseum

De theaterwhow eindigt in het Noordelijk Scheepvaartmuseum met een spetterend slotstuk, met Arno van der Heyden in een uitstekende hoofdrol en de gevel van het Scheepvaartsmuseum in een briljante bijrol. Maar dat moet je zelf maar zien.

‘Drama achter de gevel’ is een initiatief van het Scheepsvaartmuseum, om de geschiedenis van Groningen eens op een andere manier te duiden. Samen met stadshistoricus Beno Hofman hebben ze de enerverende theatershow opgezet en deze is gisteravond in première gegaan.

Lange, maar enerverende theaterwandeling

De theatershow duur ongeveer 2,5 uur en dat is behoorlijk lang. Maar dankzij de wisselende locaties, de mogelijkheid om een sigaretje te roken tijdens de wandeling naar de verschillende sets en de variatie in wijze van vertellen, vliegt de tijd voorbij.

Drama achter de gevel 6

Daar doen de paar mindere opvoeringen helemaal niets aan af. ‘Drama achter de gevel’ leert je de stad op een andere manier kennen en voert je langs bijzondere plekken waarvan je je altijd al afvroeg wat daar achter de gevel gebeurde.

Klik hier voor een fotoverslagDrama achter de gevel 2

Tekst: Susanne Steenhuis en Willem Groeneveld
Foto’s: Willem Groeneveld

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube