Arno’s Aperitief dinsdag 25 augustus 2015


balk-website-aperitief

Hieronder een korte impressie met foto’s, interviews en een filmpje van Arno’s Aperitief van dinsdag 25 augustus op Noorderzon 2015 in de Spiegeltent.
Foto’s Pjotr Wiese (Alle foto’s komen ook op facebook)
De podcast van deze aflevering is hier te beluisteren:

 

Elmer's. Elke dag 11:00u. Structuur brengt redding

Elmer’s.

Om elf uur ‘s ochtends begint onze werkdag bij Elmer’s in de Nieuwe Ebbingestraat. Na het ritueel van douchen, scheren, tandenpoetsen wandel ik naar de hoek van de straat en de eerste cappuccino staat voor mijn neus op de terrastafel van ‘ons kantoor’ voor ik er erg in heb. Dan word ik wakker dankzij de 32 schoolkinderen die ik als wekker heb ingehuurd om 11:11u. Mijn vriendin Jessica is dan al een paar uur aan het werk op basisschool de Til in Thesinge.

Groep 6,7,8 van basisschool de Til in Thesinge.

Groep 6,7,8 van basisschool de Til in Thesinge.

En dat heeft zo zijn voordelen. Vandaag houden we even pauze in de Aperitief Droge Worst Wedstrijd. Exact halverwege het festival. Dat breekt zo lekker de week. En we moeten ook een keer aan de vegetariërs denken. Dus vandaag hebben we blokjes kaas van de Sligro (met dank aan Gert Bernardus). En hoe serveer je een blokje kaas? Met een prikkertje!

tilDaarom zet juf Jessica haar leerlingen onder het mom van een knutselles in het kader van de Vreedzame School aan het werk. Blauwe driehoekjes knippen en aan een prikkertje plakken.

Concentratie!

til
De bel is allang gegaan, maar ze weten van geen ophouden. “Tweehonderd vlaggetjes!”, heeft de juf gezegd!

Til
En het eindresultaat mag er zijn. Zonder twijfel het gevolg van de online cursus ‘Vouwen met een blauw driehoekje’ door Harry Voornhout. Dagelijks te volgen in Harry’s Origami Hoekje op de Facebook Pagina van Arno’s Aperitief.
Hieronder afl 6.

Blokjes kaas met prikkertje en blauw driehoekje

Blokjes kaas met prikkertje en een blauw driehoekje

Blokjes kaas in alle smaken. Van (jong) belegen en mosterdkaas tot Old Amsterdam. Met dank aan De Sligro en Basisschool de Til uit Thesinge.

Spiegelbolletje

Sinds jaar en dag is de Spiegeltent standaard uitgerust met een kolossale spiegelbol in de nok van de tent. Ik was dan ook onaangenaam verrast dat het ding dit jaar ontbrak. Al was het alleen al om de beginregel van mijn openingsliedje: “Doe het licht maar aan op de spiegelbol…” Het hele publiek roept sinds donderdag j.l. in koor: “WELKE SPIEGELBOL?!?” Onze technische crew heeft me vandaag gered… hij is niet héél erg groot, maar er is weer een spiegelbol. Jongens en meisjes van de spiegelcrew (Marinke, Marten, Michel, Jorn, Lars, Bart, Jordi en Lobke), mijn dank is omgekeerd evenredig aan de grote van jullie bol! Super! Dank! Voor de kijker; het is dat zilverkleurige stipje ongeveer in het midden van de foto.
“Doe het licht maar aan op de spiegelbol
de show moet gaan beginnen, want de Spiegeltent zit vol
en ach, ik weet wel dat het allemaal illusie is
but there is no business like showbusiness
de ene musiceert, de andere acteert
één danst en demonstreert hoe je die dingen combineert
ze staan in de coulissen en ze spelen exclusief
in de Spiegeltent op Noorderzon in het Aperitief!”

Ron is begonnen aan zijn schilderij van...
‘Artist in Residence’ Ron Glasbeek is ook begonnen en schildert vandaag…

Nastia van Lint

Nastia van Lint, ‘beschermheilige’ van alle vrijwilligers.

In 2004, toen Nastia en haar man Patrick als vrijwilligerscoördinatoren begonnen telde Noorderzon 250 vrijwilligers (onthoud dat!). Nu zijn het er 800!!! Zij hebben ze alle 800 in hun hart gesloten. En het is wederzijds!

quiz

De Noorderzon én Aperitief Jubileum Quiz

De finalisten van de Jubileum Quiz staan midden in de tent opgesteld voor de finale ‘benaderingsvraag’ van het ‘Servetje Op, Servetje Af’ spel. De spanning valt te snijden. “Hoeveel vrijwilligers telde Noorderzon in 2004?” Jannieke, het mooie jonge blonde meisje in het midden, wint. Ik heb niet voor gezegd!

En dan is er uiteraard ook nog het hapje (De Amuse) van Dennis Nolle. En de onvermijdelijke vraag; Dennis, wat eten we vandaag? Het antwoord zit in het filmpje hieronder.

Manual Cinema

Manual Cinema – Mementos Mori

Wonderschoon! Manual Cinema uit Chicago speelt woensdag 27 t/m zaterdag 29 augustus in de Romeo tent. De Spiegeltent valt al stil bij het zien van de anderhalve minuut durende trailer. Daarnaast blijken Sarah Fornace en Drew Dir ook nog eens bijzonder innemende mensen, die vol passie vertellen over zowel hun voorstelling ‘Mementos Mori’ als over de werkwijze van het gezelschap. Voor vrijdag en zaterdag zijn nog kaarten. Maar dat kan nooit lang duren na hun verschijning in het Aperitief.

Sarah Fornace en Drew Dir van Manual Cinema

Sarah Fornace en Drew Dir van Manual Cinema

ADNA

ADNA

ADNA is haar voornaam. Tevens haar artiestennaam. Want als ik haar vraag hoe ik haar achternaam uit moet spreken (Kadìc) zegt ze dat dat er niet toe doet. Ook goed: “Dames en heren, ADNA!” Uit Zweden. Later op de avond speelt ze op podium Plataan.

Cirque Inextremiste

Cirque Inextremiste

U ziet het goed. Op deze eigenaardige wipwap, bestaande uit een zware plank en een gasfles,  staan behalve een man in een rolstoel (Rémi) en de onnavolgbare acrobaat/(circus)artiest Bas Mulder… nee, sorry Yann Ecauvre (tweede van rechts) mijn vriendin (juf Jessica), pianist Bas Mulder en ik zelf. Dit is niet voorbereid. Yann geeft instructies, die wij braaf opvolgen in de hoop dat we Rémi niet met rolstoel en al van de plank laten sodemieteren. Ik bedenk me ondertussen, dat het jammer is dat Stichting 5D er vanavond niet is (zie verslagje van gisteren), maar dit terzijde.Ik moet me concentreren. En ondertussen naar Geert Oude Weernink luisteren, die in mijn oortje brult, dat de tijd om is. Maar ja, als ik eraf spring gaat het mis…

Cirque Inextremiste 3

Cirque Inextremiste

Gelukkig. Om klokslag zeven uur heeft Yann met zijn collega Basko ons van de plank af gekregen en Rémi gered. Nou ja… zo goed als. Cirque Inextremiste staat drie avonden (woensdag, donderdag, vrijdag) in een uitverkochte Stadsschouwburg. Heb je geen kaarten? Kijk dan maar naar onderstaand filmpje (Rémi is de kraanmachinist!). Het is hartverzakkend knap, spannend, grappig en mooi. Zorg dat je er volgende keer bij bent!

Brug

WAL(L)

Na het Aperitief flaneren we over het festivalterrein. In opdracht van het CBK (en ism Platform GRAS) maakte Klaas Jan Geertsema deze fraai uitgelichte brug over de vijver.  Het heet (in tegenstelling tot wat ik hier eerder beweerde) WAL(L). Het drijft als brug tussen de oevers van de vijver op een historische plek; de oude stadsgracht van Groningen. Dit keer bekijken we het niet alleen van afstand, maar gaan er ook op. Kosten €0,50 p.p. Ik zou het daar niet voor laten. Het is het meer dan waard.

brug-2

De ‘WAL(L)’ brengt je via de rustige en de drukke kant van het plantsoen naar de overkant. Onderwijl wandel je voortdurend langs eigen spiegelbeelden. Het lijkt de tent wel. Maar mooi is het zeker.

Brug over de vijver

En dan is de avond al weer voorbij en gaat het festivalterrein weer dicht. Nog even en de lichtjes doven. Morgen weer een dag. Graag tot dan.

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube