Arno’s Aperitief woensdag 26 augustus 2015


balk-website-aperitief

Hieronder een korte impressie met foto’s, interviews en een filmpje van Arno’s Aperitief van woensdag 26 augustus op Noorderzon 2015 in de Spiegeltent.
Foto’s Pjotr Wiese (Alle foto’s komen ook op facebook)
Een podcast van deze aflevering is hier te beluisteren:

Even vooraf. Of eigenlijk achteraf. Maar dit wil ik graag laten zien. Yann, Basko en Rémi van Cirque Inextremiste waren gisteren te gast in het Aperitief. Van de foto’s van Pjotr heb ik een ‘stop-motion-filmpje’ gemaakt. Het spreekt voor zich.

Elmer's

Elmer’s. Elke ochtend om 11:00u

Monique Radstaak van Elmer’s bekijkt mijn dagverslagje van maandag j.l. En ze verbetert de namen van haar deelnemers, die op die dag geholpen hebben met het serveren van de hapjes en de worst. (Zie aldaar)

Droge Worst van Slagerij Grashuis uit Zuidbroek

Droge Worst van Slagerij Grashuis uit Zuidbroek

In de Aperitief Droge Worst Wedstrijd is het vandaag de beurt aan Ambachtelijke Slagerij Grashuis uit Zuidbroek. Peter Grashuis was getipt voor de ADWW door Trees Dik-Woltjer op de Facebook pagina van het Aperitief. En dat levert haar drie worsten op…

Screenshot van de Facebook pagina van Ambachtelijke Slagerij Grashuis.

Screenshot van de Facebook pagina van Ambachtelijke Slagerij Grashuis.

Peter Grashuis serveert zowel de klassieke Groningse droge worst als een droge worst met Kalmoes Berenburg. Heerlijk!

En Dennis Nolle van Dennis Cooking Place levert natuurlijk weer een amuse. Vandaag kip! Dus de carnivoren komen aan hun trekken. En ik start per abuis het verkeerde filmpje in, namelijk dat van de eiersalade. Maar dat hapje komt pas morgen. Kleine vergissing, maar daardoor weten we nu eindelijk wat er eerder komt ‘de kip of het ei’. De kip dus.

Ron Glasbeek schildert zijn model voor de Noorderzon Jubileumserie. Wie is het? Als je het raadt win je een droge worst van Slagerij Grashuis uit Zuidbroek.

Ron Glasbeek schildert zijn model voor de Noorderzon Jubileumserie. Wie is het? Als je het raadt win je een droge worst van Slagerij Grashuis uit Zuidbroek.

Mooi om te zien hoe het werkt. Ron maakt het plankje waar hij op schildert eerst nat met slappe koffie. En dan ‘smijt’ hij er deze eerste grove vegen op. Op dat moment weet hij al of hij het model ‘te pakken’ heeft of (nog) niet. Zoiets…
Zondag bij het allerlaatste Arno’s Aperitief geeft hij in eigen bewoordingen een toelichting op zijn werkwijze. En dan exposeren we alle tien de portretten die een dwarsdoorsnede vormen van 25 jaar Noorderzon.

Mischa MacPherson

Mischa MacPherson

Mooi! De 21-jarige Schotse zangeres Mischa MacPherson is uitgeroepen tot Gaelic Singer of the year en ontving de BBC Radio 2 Young Folk Award. En terecht. Ze wordt begeleid door Ali Levack op ‘border-pipes’ en ‘whistles’ en Innes White op gitaar. Mooi! Of had ik dat al  gezegd.

De Dikke Dingen

De Dikke Dingen

In het applaus voor Mischa MacPherson gaat het licht uit en vliegen er plotseling een globe en een ruimteschip door de Spiegeltent. Ongelooflijk. Special efffects 2.0. Ik dacht dat wij hip waren met onze jojoënde spiegelbol, maar dit is bijzonder.

Eva Weerts en Rikus Brederveld van De Dikke Dingen

Eva Weerts en Rikus Brederveld van De Dikke Dingen

Als het licht weer aan gaat zien we dat het holografische 3D animaties zijn, maar gewoon Eva en Rikus, die zich in zwarte kleding onzichtbaar hebben gemaakt en een wereldbol en een vliegende schotel aan een touwtje rondzwieren. Ze zijn van kunstenaars-collectief De Dikke Dingen en staan op Noorderzon met hun voorstelling ‘Ode aan de Rust’.

Theo de Groot

Theo de Groot

Theo de Groot wil een festival voor slecht theater organiseren. Het komt niet van de grond en hij houdt daar een on(na)volgbaar ellenlang betoog over. De irritaties onder het gehoor in de Spiegeltent stapelen zich op. Wie echter kritisch reageert krijgt bovenstaande blik van Theo. Uiteindelijk wordt de situatie onhoudbaar en heb ik geen andere keus dan hem de tent uit te schoppen. De beelden daarvan worden momenteel door de politie bestudeerd en mag ik hier helaas niet vrij geven.

Dzjao Da Silva

Volstrekt onbekende Portugese muzikant op een al even onbekend instrument.

Terwijl Theo buiten de tent zijn wonden door de EHBO laat verzorgen grijpt één van de artiesten van zijn festival voor slecht theater zijn kans en speelt een nummer op een soort Iberische Foekepot. Niet om aan te horen. Ik flikker ook hem de tent uit.

Alice Ripoll

Alice Ripoll

De Braziliaanse choreografe Alice Ripoll is één van aanwezigen die niet in de gaten had dat de act met Theo de Groot afgesproken werk was. Een beetje beduusd schuift ze bij mij aan tafel. Bang dat ze ook de tent uitgetrapt zal worden. Maar langzaam ontdooit ze en vertelt over haar samenwerking met kansarme jongeren uit de “favela’s” (achterbuurten) van Rio de Janeiro. Jong volwassenen die eigenlijk alle reden hebben om depressief te worden in de uitzichtloosheid van hun bestaan, maar het tegenovergestelde doen. Ze dansen dapper en energiek de zorgen uit hun lijf. Alice heeft hun zelf ontwikkelde ‘Passinho’ gecombineerd met haar stijl van moderne dans en dat levert een bijzonder spektakel op: ‘Suave’!

Suave

Suave

En dan zit het zevende Aperitief er al weer op. Later op de avond speelt Mischa MacPherson op in de Spiegeltent. En daar ben ik graag bij. En ik niet alleen. De Spiegeltent zit vol ademloos luisterende liefhebbers. Zelfs de weergoden zijn fan. Pas in de toegift klatert de aangekondigde plensbui op het dak van de tent. Wodan leeft!

Misch MacPherson Trio in de Spiegeltent

Mischa MacPherson Trio in de Spiegeltent

Bij thuiskomst nog even aflevering 7 van de cursus ‘Vouwen met een blauw driehoekje’ uit Harry’s Origami Hoekje bekeken. En nagedaan uiteraard!
 

 

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube