Arno’s Aperitief donderdag 15 augustus 2013

Hieronder een korte impressie met foto’s en interviews van de eerste aflevering van Arno’s Aperitief op Noorderzon 2013 in de Spiegeltent, de ‘Salon Perdu’. Foto’s Pjotr Wiese.

IMG_7358

‘Theatervrouw Powervrouw’

De vrouw heeft haar intrede gedaan in de theatertechniek. En zie, alles loopt georganiseerder. Mannen in stinkende zwarte T-shirts, versleten spijkerbroeken met nijptangen en zaklampen aan de broekriem, die eerst een krat bier leeg drinken voordat ze de steiger opgaan… je ziet ze niet meer. Vrouwen maken de dienst uit! En daarbij zijn het nog lekkere wijven ook. Ik ben de trotse eigenaar van de ‘Theatervrouw Powervrouw’ kalender geworden. Wil je er ook één? Bestel hem (haar?) via theatervrouwpowervrouw@gmail.com of kijk op hun Facebookpagina.

IMG_7373

Yvonne

Hierboven Yvonne en hieronder Sylvia. Namens de werkgroep Doofvriendelijk Groningen zijn zij de tolken voor de dove ‘toehoorders’ van het Aperitief. Inmiddels traditie op Noorderzon: dove donderdag! En we zijn er trots op. Arno’s Aperitief is volgens ons de eerste toegankelijke “tolkshow”. Kijk ook even naar het Noorderzonfilmpje van Doofvriendelijk Groningen.

IMG_7393

Sylvia

Dagelijks in het Aperitief een muzikale gast die twee of drie nummers speelt. Als het effe kan de band die ‘s avonds een concert geeft in diezelfde Spiegeltent. Dat is niet alleen handig in verband met opbouw, sound check, aantal kanalen op de mengtafel etc., maar we zijn ook verzekerd van uitmuntende kwaliteit. Dat bleek al direct op de eerste avond van deze editie van Noorderzon: The Staves. Ik was na het eerste nummer al fan en ben bereid de rest van mijn leven als roadie de gitaarkoffer van Jessica van podium naar podium te dragen.

IMG_7377

The Staves

Mooi nummer vond ik ‘Tongue behind my teeth”. En dat nummer ging over haar eigen tong. “It’s not about kissing. It means something like ‘shut up’.” En dat deed ik toen maar. Luister en huiver… fragmentje muziek van Staves.

IMG_7392

Ola Mafalani van het NNT

Op de eerste Noorderzon avond stond de Ophelia-tent ter beschikking aan het project ‘Groningen Geeft Thuis‘, een campagne van Stichting Huis & Toevluchtsoord om met donaties en inzet van particulieren en bedrijven een nieuwe locatie voor vrouwenopvang in Groningen te kunnen inrichten. Ola Mafalani van het NNT zegde onmiddellijk haar steun toe en vertelt in het Aperitief waarom.

Luister hier naar het gesprek met: Ola Mafalani

Dit jaar introduceert Noorderzon iets nieuws: “Wie helpt mij kiezen?” Een leuke rubriek met filmpjes van vaste Noorderzon-bezoekers die vertellen waarom ze naar een bepaalde voorstelling gaan en wat hun verwachtingen daarbij zijn. De filmpjes staan op de site van Noorderzon en ze worden gemaakt door Johanna Seelbach. In het Aperitief komen deze Noorderzon Ambassadeurs vervolgens vertellen of de verwachtingen zijn uitgekomen. En ook dat gesprekje wordt door Johanna gefilmd.

IMG_7396

Johanna Seelbach

Gesprek met: Johanna Seelbach. Zij legt het beter uit dan ik hierboven. In elk geval; binnenkort Noorderzon Ambassadeurs in het Aperitief!

Ook nieuw dit jaar: de Hoofdgast van het Aperitief. Een gast, die in het Main Program van het Festival staat. We besteden wat extra tijd en aandacht aan de achtergronden van de gast. “We’re breaking down the distances”, zoals Mark Yeoman het noemde. Groningen ligt dichter bij Amsterdam dan Amsterdam bij Groningen. Dat wisten wij allang. Maar datzelfde willen we ook laten opgaan voor bijvoorbeeld Rio de Janeiro…

IMG_7402

Actrice Julia Bernat en regisseuse Christiane Jatahy van Companhia vértice de teatro.

Christiane Jatahy is een jonge veelbelovende theatermaakster uit Rio. Ze staat met een bijzondere combinatie-voorstelling van film en theater twee avonden op het terrein van de oude Suikerfabriek. Julia Bernat is actrice in deze voorstelling ‘Julia’, een bewerking op ‘Freule Julie’ van Strindberg. En lieve mensen… er zijn nog kaarten! Ga daar heen!

Luister hier naar het gesprek en laat je overtuigen door: Christiana Jatahy en Julia Bernat

IMG_7446

Dennis Nolle met Christiane en Julia…

Onze hoofdsponsor Dennis -Cooking Place- Nolle maakt ook dit jaar weer elke dag een amuse. Hij laat zich inspireren door een recept uit het land van herkomst van onze hoofdgasten. Vandaag: Pao de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes). Zijn uitspraak was kloten volgens de dames, maar zijn broodjes waren super! Ze hebben een schaal voor de hele crew meegenomen naar de Suikerfabriek.
Dennis houdt op zijn eigen site verslag bij van het Aperitief. Daar vind je ook alle recepten.
DennisCookingPlace dus!

IMG_7457

Guy Weizman van Club Guy and Roni.

Een gezelschap dat op Noorderzon zeker niet mag ontbreken is Club Guy and Roni.
De forse bezuinigingen op cultuur hebben Guy en Roni zonder al te veel kleerscheuren doorstaan. Guy kreeg de Wessel Gansfort Cultuurprijs vanwege zijn bijdrage aan het culturele leven in Groningen en met de voorstelling waarmee Club Guy and Roni op Noorderzon staat (l’histoire du soldat) won het de Golden Mask in Moskou.
Het verhaal van oorlogsveteranen, die behalve soldaat ook mens zijn. Hoe moet je verder met je leven na de verschrikkingen die je op het slagveld hebt meegemaakt? Geen vrolijk onderwerp. Wel een mooie voorstelling.
Grand Theatre, vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus. Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar…
Hier het gesprek met: Guy Weizman

IMG_7508

Evaluatie…

Zo, de eerste aflevering van  het Aperitief zit erop. Elk jaar weer even wennen. Maar dankzij een geweldige technische Noorderzon crew en een hecht team van Aperitief medewerkers kijken wij terug op een geslaagd programma. Bram Douwes (listig vermomd als Gerko Dijksma) en ik blikken nog even terug. Johanna Seelbach maakt er een trailer van voor het volgende Aperitief. En dat is alweer morgen! Vrijdag 16 augustus. Klokslag 18:00u. Spiegeltent. Graag tot dan.

Het Dagblad van het Noorden schreef de volgende dag:
DvhN-vr16

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 16 augustus 2013 at 09:55 | Permalink

    ziet er tof uit niet gelikt,dat belooft veel voor de komende weken ik en myn 2 vriendinnen komen zeker kyken!!![excuus myn 2 vriendinnen en ik]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube