Arno’s Aperitief donderdag 21 augustus 2014

balk-website-aperitief

Hieronder een korte impressie met foto’s en interviews  van de eerste aflevering van Arno’s Aperitief op Noorderzon 2014 in de Spiegeltent. Donderdag 21 augustus 2014. Foto’s Pjotr Wiese
(A
lle foto’s staan op:  facebook)

02-IMG_7877_PjotrWiese-001

Onze werkdag begint traditiegetrouw op het terras van Elmer’s in de Nieuwe Ebbingestraat. Zoals je ziet zijn Pjotr en ik druk in gesprek. We krijgen overigens een SuperFood ToiToi bij onze cappuccino. Later in dit verslag zul je begrijpen waarom…

04-IMG_7977_PjotrWiese-001

We zijn begonnen met het Apertief 2014. Bram Douwes en ik zeggen ‘Proost!’

xx

Bas Mulder moet daar nog even mee wachten, want hij heeft zijn handen ergens anders voor nodig. ‘Een Aperitief in de Spiegel, een Amuse in de Spiegeltent… in het licht van de Spiegelbol’ Openingsliedje van het Aperitief.

06-IMG_8169_PjotrWiese-001

Op de eerste avond zat de Spiegeltent, ondanks dat hij dit jaar enigszins verstopt is tussen de bosjes en een blauwe container, toch zo goed als vol. Links op de foto staat Dewi. Zij is… wacht effe…

08-IMG_7971_PjotrWiese-001

Kijk, zo ziet u haar beter; Dewi. Zij is doventolk. Want op donderdag is het al een paar jaar Dove Donderdag bij het Aperitief! In het kader van een Doofvriendelijk Noorderzon.

10-IMG_7992_PjotrWiese-001

En dit is Sylvia, collega van Dewi. Ze wisselen elkaar af. Want om dat geouwehoer in het Aperitief een uur lang alleen te vertalen is niet te doen.

12-IMG_7989_PjotrWiese-001

Joost Ramaer, journalist van oa NRC en Theaterkrant.nl gaat op Noorderzon een intiem interview programma maken met artiesten uit voornamelijk het ‘Hoofdprogramma’. “Achter de schermen” heet het. En daar vindt het ook plaats. Publiek krijgt de kans nader kennis te maken met bijzondere theatermakers from all over the world. Maar wanneer hij wie waar en wanneer gaat interviewen weet Joost ook nog niet precies. Hij is kersvers komen aanscheuren uit Amsterdam. Voor zijn programma is het verstandig de social media te volgen, maar daar stond tot op het moment van ons gesprek nog niks op… “Wie heb je vanavond?”, vroeg ik. “Vanavond ben ik vrij”, zei Joost. “Morgen dan?” “Nynke…!?!”, schreeuwde de hulpeloze Joost naar zijn assistente. Vanaf morgen staat onze man uit de Randstad met twee benen in de Groningse klei en aan het eind van het festival komt ie nog een keer terug om te vertellen hoe het was ‘Achter de schermen’. Luister vooral even naar een deel van het gesprek hieronder.

Joost Ramaer

En na het Aperitief trof ik gelukkig ook de eerste aankondiging aan van Joost Ramaer’s ‘Achter de schermen’ op Facebook: “Heb je morgen om 15.00 uur zin om mee te gaan picknicken met de regisseur van en acteurs uit de voorstelling Next Day? Joost Ramaer interviewt zowel Philippe Quesne als een aantal van de acterende kinderen over hun gezamenlijke voorstelling. Hij voert het gesprek aan de hand van het lievelingseten van Philippe Quesne als kind: hartige crêpes met ham en ei van zijn moeder.” Reserveren (gratis) via de site van Noorderzon.

xx

En dan is het tijd voor onze hoofdsponsor Dennis -Cooking Place- Nolle. Deze editie van Noorderzon gaat hij in alle gerechtjes SuperFood gebruiken. Vandaag is Avocado het SuperFood .

xx

And there he is… SuperDennis.

xx

Amuse van vandaag bij het Aperitief: chevice van gemarineerde witvis met bulgur en avocado crème.

xx

Etensaardigheidje van vandaag: op de Antillen maakte men een drankje met avocado, alcohol en kruiden. Door de alcohol werden de avocado’s geel. Zeelui brachten het drankje mee naar Nederland plus een vracht avocado’s om het ook zelf te kunnen maken. Toen de avocados op waren stapten ze over op eidooiers. Die waren immers ook geel. Toen ze een fles leeg hadden waren ze tevreden en moest het nieuwe drankje een naam hebben. “Hoe heetten die vruchten ook alweer?” “Advocado’s of zo.” En -echt waar- zo is ‘advocaat’ ontstaan.

Luister maar:
Dennis

18-IMG_8011_PjotrWiese-001

En zo haal je de pit uit zo’n ding. Redelijk spectaculair. Don’t try this at home!

16-IMG_8108_PjotrWiese-001

Lex en Michel willen het wel proberen in de Dennis Cooking Contest. SuperDennis kijkt kritisch toe. Bram en ik willen bloed zien… het loopt goed af. Michel wint.

Het volledige recept van het gerechtje van SuperDennis staat op zijn eigen website: denniscookingplace.nl

20-IMG_8027_PjotrWiese-001

De Groeten! Nina Boegschoten, Sanne Super en Berber de Vries. Respectievelijk productieleider, zakelijk leider en artistiek leider van V.O.F. De Groeten. Ze waren ook vorig jaar te gast in het Aperitief met een gedeelte uit hun voorstelling ‘Tot de schijt ons dood’. Dit jaar staan ze met ‘Alle gekheid’ van dinsdag 26 t/m zaterdag 30 augustus op de Lelysingel in het Noorderplantsoen. Ze trekken bij voorkeur langs festivals met hun altijd mobiele decors en bizarre instrumenten.  Dit keer een zoektocht naar de eeuwige jeugd met behulp van o.a. een ijscokar en een zingende zaag. “Jong zijn kun je kiezen!” Luister maar.

De Groeten
En hier alles over De groeten op hun website.

Tja, jong zijn kun je kiezen… daar kijken de vijftigers Harry Niehof en ik toch waarschijnlijk een beetje anders tegen aan…

22-IMG_8140_PjotrWiese-001

Begeleid door Ron Glasbeek op contrabas en zichzelf op gitaar brengt Harry Niehof een nummer van zijn nieuwste CD: “Twijduuster”. Dat is Gronings voor “Twijfelduister”. En dat is dan weer Nederlands voor “Twilight”.  Schemering dus, maar het klinkt in het Gronings toch poëtischer.

Zondag a.s. presenteert Harry Niehof zijn CD aan de wereld op Podium Zuid van Noorderzon. Met band en gasten.
Aanvang 17:00u. Zie ook de site van Noorderzon en luister hieronder naar Harry in het Aperitief.
Harry Niehof

24-IMG_8151_PjotrWiese-001

Gert Sennema nam vandaag plaats in de etalage namens ‘Vrijdag’. Dat is  de nieuwe naam van de fusie tussen Kunstencentrum en Muziekschool in Groningen. En met zo’n naam moet je natuurlijk aan de bak, want anders heb je het de rest van de week té rustig. Wij, van het Aperitief, bieden daarom drie minuten per dag ‘etalage-ruimte’. Welnu, Gert bijt het spits af. Met glans!

Gert Sennema is beeldhouwer en kan vol passie en vuur vertellen over het wonder dat ontstaat als je met een guts in een tablet met klei gaat wroeten of met een bijl in een blok hout staat te kerven. Ik gun hem heel veel cursisten, maar ik zit daar zelf niet tussen. Guts en bijl zijn (zelf)moordwapens in mijn twee linker handen. Tot mijn geruststelling neemt hij aan het eind ook nog even de gitaar ter hand. Gert is namelijk ook muzikant en zanger. Kijk maar even op zijn site.
En luister maar even naar zijn verhaal in het Aperitief:
Gert Sennema

26-IMG_8176_PjotrWiese-001

Prachtige muzikale bijdrage van Wishful Music: The Epstein. Artiestennaam van Olly Wills, een jonge singer songwriter uit Oxford Londen.

Wishful Music heeft net als voorgaande jaren een container op de Lelysingel omgetoverd tot huiskamer waar intieme concerten plaats vinden. The Epstein speelt er vanavond om 23:15u, maar gelukkig is hij ook bij ons in het Aperitief. Luister naar een fragment en volg die man! The Epstein.
Epstein

28-IMG_8182_PjotrWiese-001

Onze ‘Artist in Residence’ (die je inderdaad ook in actie zag als contrabassist bij Harry Niehof eerder in dit verslag) is Ron Glasbeek. Hij krijgt elke dag een opdracht. Vandaag mocht hij Olly Wills tekenen. En zie hier het resultaat. Olly kreeg het aan het eind van de show aangeboden en was er blij mee.

30-IMG_8207_PjotrWiese-001

En toen was er nog net even tijd over voor mijn favoriete onderdeel van het Aperitief: De Quiz! Kandidaten Roel en Ans eindigden volgens de jury gelijk en toen was er ineens ‘De Shoot out’. Dat was nieuw voor mij…

32-IMG_8214_PjotrWiese-001

…en een bijzondere ervaring. Een verrassende uitsmijter van aflevering 1 van Arno’s Aperitief 2014. Graag tot morgen bij aflevering 2. Klokslag 18:00u in de Spiegeltent.

Terug naar de hoofdpagina van Arno’s Aperitief 

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Hanneke Boonstra
    Posted 22 augustus 2014 at 22:28 | Permalink

    Ai, wat een leuke ontspannen avond. Muziek: geweldig. Presentator: goed hoor, maar tandje hoger kan ook. Quiz: houden zo.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube