U Bevindt Zich Hier bij ‘Theater in de Kamer’ in Eindhoven

Klokslag 11:00u

Klokslag 11:00u arriveren we in Eindhoven

PSV

Via Ikea en het PSV stadion brengt de navigatie ons naar het theater in de…

De Helmerslaan

Helmerslaan

Jan Frederik Helmers was een Nederlandse dichter die leefde van 1767 tot 1813. Eén van zijn bekendste werken was “Attentie Buurtpreventie”, dat als eerbetoon boven zijn straatnaambordje is gehangen.

Het Theater!

Het Theater!

Theater in de Kamer‘ is een leuk initiatief van Else Rosenboom. Eindhoven kent twee kamers. Wij zijn te gast bij de familie Swinkels van de Kamer Eindhoven Centrum.

De (artiesten)foyer

De (artiesten)foyer

Willie heet ons welkom in de ruime foyer van het theater en gaat ons voor naar de kamer, waar haar man Robert zich als toneelmeester opwerpt.

De Kamer!

De Kamer!

Tafel moet eruit, piano moet naar de erker (het podium), kroonluchter moet vervangen worden door theaterspots en de grote plant moet verplaatst in verband met de ‘zichtlijnen’.

De Piano

De Piano

Bas is nooit te beroerd om even een handje te helpen. Hij moet tenslotte ook op die piano spelen. Als de zaal is ingericht kunnen we de straat op, want we willen ‘s avonds wel iets te vertellen hebben over deze ‘schrijversbuurt’.

Oeps!

Oeps!

Het is druilerig weer en we gaan ervan uit, dat de parkeerwachters net als de rest van de Eindhovense bevolking binnen blijven. Geen hond op straat. Dus… dan maar naar het café.

't Rozenknopje

“Eén van de oudste café’s van Eindhoven”, laten we ons vertellen.

Café het Rozenknopje. Oud bruin café met moderne spelling!

Gezellig

Gezellig is het er zeker.

Authentieke ‘glas-in-lood-verlichting’ boven de bar en een goedlachse barkeepster Joyce. Na twee biertjes gaan de handjes in de lucht en is het bijna tijd voor de polonaise. “Ga je even mee naar boven?”, vraagt Joyce. En dat laat ik me geen twee keer zeggen.

Naar boven...

Naar boven…

Het Bovenzaaltje

Het Bovenzaaltje

Boven is namelijk een ontzettend mooi zaaltje, waar zeer regelmatig optredens plaatsvinden onder het motto “In de Knop”. Het is dat Robert en Willie hun hele huiskamer al hebben verbouwd voor ons, anders zou ik zeggen: “Theater in ‘t Rozenknopje!” Misschien een volgende keer?

Parkeerplaatsen

Parkeerplaatsen

Het ‘betaald parkeren’ neemt vreemde vormen aan in de schrijversbuurt. Zagen we een paar foto’s hierboven nog parkeervakken op de rijweg geschilderd, hier heeft de gemeente besloten om er een extra centje uit te slaan. Half op de stoep, half op de weg. Dat is twee keer zoveel vakken, twee keer kassa!

Parkeren

En vreemd voorbeeld doet vreemd volgen…

Bon

En dat heeft dan vreemde gevolgen.

Tja... eigen schuld!

Tja… eigen schuld! Had ik maar half op de stoep moeten parkeren…

Toch mag het de pret niet drukken. De avond begint in de kamer van Marjan en Hugo met een vorstelijk diner. Een pittige courgettesoep met rivierkreeftjes gevolgd door ‘Boeuf Bourguignon’, specialiteit van de heer des huizes die er zelf overigens niet is. Hij heeft de opera in Amsterdam verkozen boven het intieme huiskamertheater. Smaken verschillen. Maar dat geldt niet voor de ‘Boeuf’. Heerlijk! Jeroen (heel goed in het openen van wijnflessen) en Jackeline, min of meer samen met Marjan het dagelijks bestuur van ‘Theater in de Kamer Eindhoven Centrum’, eten mee.

Het Diner

Het Diner

De Voorstelling

De Voorstelling

Terug in de Kamer van Willie en Robbert. Tafel, piano en plant zijn verplaatst en de kroonluchter heeft plaats gemaakt voor prachtige jaren ’70 theaterspots. Het feest kan beginnen.

De Wijn!

De Wijn!

Zonder iemand te kort te willen doen is het mooiste tot het eind van de avond bewaard. Deze Cultuur Kamer heeft namelijk een eigen wijnleverancier. Varna van ‘Grape District‘. Het blijft nog lang gezellig in de Helmerslaan en bij vertrek krijgen Pjotr, Bas en ik een flesje mee. En dan komt ons oude toegift-liedje ‘Liever geen bloemen’ altijd weer van pas (“want er zit ook een bouquet in goede wijn…”).

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

 1. Posted 14 oktober 2015 at 14:01 | Permalink

  Mooi initiatief en mooi verslag. Kwam het toevallig via via tegen op google, omdat ik sinds 2012 inderdaad elke woensdagavond Live in de Knop organiseer in het fijne zaaltje boven het café. Elke woensdagavond maken we er een mooie intieme live club van. Voor de liefhebbers van American Roots muziek (soms ook Nederlandstalig) kom vooral een keertje langs. En mocht de huiskamer een keer te klein zijn, dan altijd welkom natuurlijk 😉
  Muzikale groet,
  Niek van de Klundert

 2. Posted 15 oktober 2015 at 08:49 | Permalink

  Hallo Niek,
  Woonachtig in Groningen zal ik niet wekelijks naar ‘Live in de Knop’ komen, maar ik onthoud het zeker. En ik geef het door aan mijn zus, die wel in Eindhoven woont!
  Groet, Arno

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube