U Bevindt Zich Hier: Stadspodium GO in Leerdam

cc

Stadspodium GO is gevestigd in de oude gymzaal van Leerdam Oost. Gymzaal Oost… GO dus! Als we binnen komen menen we de jarenlang ingetrokken penetrante lucht van angstige kinder-zweetvoetjes  te ruiken, maar dat blijkt een natte hond of een stuk subtropisch hardhout te zijn. Hoe dan ook… Frans (directeur), Wouter (techniek), Patrick (bar) en het Lady Muppet Duo Gerda en Cora (kassa) garanderen ons dat het van tijdelijke aard is. En inderdaad, ‘s avonds is de geur zo goed als verdwenen. Zoals mijn opa altijd al zei (wanneer hij een scheet had gelaten): “allemaal een neus vol en je ruikt er niks meer van.”

cc

Op de vloer waar wij denken te gaan opbouwen staan Emiel de Jong en Harold Schraven volstrekt onschuldig te repeteren in de veronderstelling dat wij pas om 16:00u zouden arriveren.

Ik ken Emiel van het Cabaretduo ‘Schudden‘. Hij maakt samen met Harold (oude schoolvriend) de kindervoorstelling “Brrr”. Morgen hebben ze de eerste try out in theater Oostblok in Amsterdam.
En dus gaan wij hun repetitietijd niet afpikken, maar besluiten onze volgorde van werken om te draaien. Eerst naar buiten, dan pas opbouwen in het theatertje.

cc

Met mijn zuil op de plek waar binnenkort een rotonde aangelegd zal gaan worden hoop ik Leerdammers te treffen en een gesprek aan te knopen. Emiel wijst me subtiel de weg naar het centrum, waar ik beter naar toe kan gaan als ik mensen wil ontmoeten.

cc

Daar is het echter ook uitgestorven. Prachtig terras, maar er zit geen mens op. Dat zou echter wel eens met dat bord in de hoek te maken kunnen hebben… even inzoomen.

cc

Tja…

En er is nog een andere mogelijke oorzaak voor de oorverdovende stilte in het centrum van Leerdam op deze zaterdag in april; het weer! De temperatuur blijft hangen op zeven graden. In het begin van de middag miezert het voortdurend.

cc

Zelfs de beroemde Glasblazer, genomineerd voor ‘Kunstwerk op de nieuwe Rotonde’ staat vanmiddag zonder toeristische belangstelling te verpieteren op het Kerkplein. Waarom heet dit beeld trouwens ‘De Glasblazer’? Ik zie er twee.

cc

En één van die twee glasblazers heeft een regendruppel aan zijn neus hangen. Zo’n dag was het vandaag in Leerdam. Sometimes it rains in April…

cc

Als na 14:00u het ‘miezeren’ omslaat in ‘keihard regenen’ zoeken we de beschutting van het café. Tegenover De Glasblazer staat Grand Café ‘Mijn Moeder’.

cc

Dat blijkt een goede keuze. Mooie bruine kroeg, goede sfeer en sympathieke uitbater…

cc

John. Hij bestiert ‘Mijn Moeder’ pas sinds 1 februari j.l. (samen met zijn vrouw Judith, die vooral achter de schermen actief is). Voorheen was John het gezicht van de voetbalkantine in Leerdam. Honderden kinderen per weekend en nog veel meer tijdens de traditionele timmerweek aan het eind van de zomervakantie. Natuurlijk werden de kids uitgenodigd bij de opening van ‘Mijn Moeder’. Ze hadden als cadeau een prachtige kapstok getimmerd voor John. Gelukkig maar, dat er geen samenscholingsverbod geldt in de voetbalkantine of bij ‘Mijn Moeder’.

Grand Café ‘Mijn Moeder’ is trouwens te volgen op FaceBook. En (dankzij Judith) is daar veel te beleven.

cc

Ondanks het druilerige weer vinden we dat we wat meer van Leerdam moeten zien dan alleen een café. Zeg je Leerdam dan zeg je… ‘glas’. Al 250 jaar! Dus gaan we op zoek naar het Glasmuseum.

cc

Mooie vitrinekast met Leerdam’s mondgeblazen (denk ik) glaswerk.

cc

Enkele stellingen vol zelfs. En het kost geen drol!

cc

Prachtig! Echt een aanrader, dat Glasmuseum in Leerdam. Ik heb de kristalvoorraad weer op orde.

Neem er beslist een keer een kijkje: De Glasblazerij.

cc

Maar ook op ander gebied is Leerdam een cultureel hoogstaand dorp, herstel… stadje. In het centrum ligt de Kunst op straat. Poezie, een beetje verregend, maar daarom niet minder mooi. “Leerdam de stad waar ik ben geboren, hoe mooi is het hofje en hoe groot de watertoren…”

cc

Of deze: “Leerdam is een stad die ligt aan de Linge, mensen komen er naartoe om te dansen en te swingen…”

cc

En tenslotte deze, misschien wel de mooiste: “Attentie, buurtpreventie…” Een kort, krachtig en kritisch stukje poëzie.

cc

Want inderdaad, in die ‘buurtpreventie’ lijkt Leerdam een beetje door te slaan.

cc

Het complete bedrijventerrein wordt ‘s avonds met hekken hermetisch afgesloten.

cc

En al drie keer heeft Leerdam een ‘Ster’ gekregen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Op de eerste twee sterren hebben een paar plaatselijke crimineeltjes zich alweer uitgeleefd, maar de derde ster straalt nog altijd trots uit.

cc

Leerdam is dan ook met recht verkozen tot Beste binnenstad 2009-2011. Aangezien we er toch binnenkort aan het werk moeten met ons bureau voor ‘Verkeer, Veiligheid en Verbeelding’ (VVV van der Heyden) bij de aanleg van de nieuwe rotonde op de plek waar nu nog Stadspodium GO staat, heb ik besloten om er maar gewoon te blijven.

IMG_1771

Ik heb al een leuk huisje gevonden…

cc

En een kantoorpand voor ‘VVV van der Heyden’

cc

En het belangrijkste… een stamkroeg. “Waar zit je?” “Bij Mijn Moeder!” “Oh… dan is het goed.” “Mag ik nog een biertje…? In zo’n mooi Leerdam’s glaasje.”

 

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 26 april 2015 at 12:08 | Permalink

    Ik roep al jaren dat we een keer naar Leerdam moeten! Nu toch maar eens echt doen 🙂
    Groet,
    Angelika

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube