Zó. in De Tramwerkplaats in Winschoten

xx

Winschoten, De Tramwerkplaats.

Winschoten… in de jaren ’70 heb ik er Theater De Klinker gebouwd zien worden toen ik in de brugklas zat. Ruim dertig jaar later viel het doek. Het gebouw zou ‘af’ zijn. Zonder concrete plannen voor de toekomst gingen de deuren van de Klinker definitief dicht. En in Winschoten altijd wel een behulpzame hand die er de fik in wil steken, een gapend gat achterlatend, wat de culturele positie van Winschoten aardig weergaf.
Gelukkig zijn er op zulke momenten altijd mensen die niet bij de pakken neer gaan zitten. Een nieuw initiatief ontsproot aan De Renselkade. De Tramwerkplaats, Theater en Productiehuis, binnen een paar jaar uitgegroeid tot Cultureel Kwartier van Winschoten.

xx

CULTUURHUIS WINSCHOTEN!!!

Maar inmiddels zijn er nieuwe plannen. Op de plek waar heel vroeger een steenfabriek stond, later Cultureel Centrum De Klinker, wordt nu gebouwd aan het nieuwe Cultuurhuis. De Tramwerkplaats zal blijven bestaan, maar niet meer als podium voor professionele producties. Wij zijn met Zó. de eerste voorstelling van het laatste seizoen: La Grande Finale. Geinig detail: in mei 2009 speelde ik er de laatste voorstelling van het eerste seizoen. Aantal bezoekers: 2. Vanavond zit de Tramwerkplaats lekker vol.

xx

Het Nieuwe Cultuurhuis in aanbouw.

Ik ben benieuwd hoe het er over dertig jaar uit ziet. En alle Oldambster pyromanen met mij…

Molenstad Kruidenbitter

Molenstad Kruidenbitter uit 1763.

Als wij ergens optreden gaan we op zoek naar de specialiteit van de plaats. Een drankje dat we willen combineren met de Droge Worst Uut Grunnen, die wij meegenomen hebben ‘oet Stad’. Bij vrienden uit de goede oude tijd vind ik een kruik Molenstad kruidenbitter, waar nog een bodempje in zit. Ik mag hem hebben, maar dan zal ik niet genoeg hebben om de hele zaal de combinatie droge worst en kruidenbitter te laten proeven.

xx

Op de achterkant staat waar ik deze kruik kan kopen… op naar het Drankencentrum aan de Venne.

xx

Drank & Wijnhuis, voorheen Drankencentrum, Venne 170 in Winschoten.

Gert van het Drank & Wijnhuis legt uit: Molenstad Kruidenbitter bestaat niet meer. Er is wel een speciaal Winschoter’s drankje, “Op-Sodom-Mietertje” (Winschoten heet ‘Sodom’ in t Grunnegers). Het werd speciaal voor café Het Pleintje ontwikkeld om gasten tegen sluitingstijd de kroeg uit te krijgen. “Nog eentje van de zaak en dan… opsodemieteren!” Maar helaas, het is op! Aldus Gert.

xx

Hé…?!? Drankencentrum Winschoten aan de overkant van de Venne, op nummer 153.

xx

En zie daar…. het Op-Sodom-Mietertje!

Marco van dít Drankencentrum geeft ook uitleg. Het Drankencentrum zat voorheen op de Venne 170. En inderdaad, daar is (door Marco’s schoonvader) het ‘Op-Sodom-Mietertje’ verzonnen. Maar de huur werd opgezegd en Het Drankencentrum Winschoten verkaste naar de overkant. In het oude pand begon de eigenaar zijn eigen ‘Drank & Wijnhuis’. Twee slijterijen in één straat dus?

xx

Nee, drie! Nog geen honderd meter verder treffen we “úw Topslijter” (voorheen Mitra).

xx

En wat verkoopt Topslijter Gerrie? Jawel, Molenstad Kruidenbitter! Niet meer uit 1763 overigens. Waarschijnlijk was 1854 een beter jaar. Er heerst ‘slijters-strijd’ in Sodom. Dat is me nu wel duidelijk.

xx

Slijterij ‘Woltjer en Oostingh’ hoeft het gelukkig niet meer mee te maken. Het bedrijf bestaat overigens nog wel, maar is tegenwoordig gevestigd in Assen.

xx

Dalson Jonge Jenever, eigen merk van ‘Woltjer en Oostingh’. Het bestaat niet meer, net zo min als De Klinker.

Maar gelukkig is er La Grande Finale in De Tramwerkplaats! Met Droge worst en een Op-Sodom-Mietertje.
Ik dreigde te weinig worst bij me te hebben. Grotere opkomst dan verwacht… Maar gelukkig is één van de technici van De Tramwerkplaats de zoon van de bekende ambachtelijke slager Wiebrands uit Bellingwolde. We hebben de hele avond Droge Worst gegeten en we Sodom-mieterden pas heel laat op. Het is nog maar de vraag of het Nieuwe Cultuurhuis ooit zo goed zal smaken als deze avond in De Tramwerkplaats.

xx

Droge worst en kruidenbitter!

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

4 Comments