Zó. in Kleintje Kunst te Hilversum

Theater Kleintje Kunst in Hilversum

Theater Kleintje Kunst in Hilversum.

Eugène Mennen is de uitbater van Theater Kleintje Kunst. Na het uitladen van onze spullen in de stromende regen heeft Euène de koffie klaar en maken we kennis met een aimabele man.

Eugène

Eugène. Architect, regisseur, theaterman.

Hij had -achteraf- het theater beter De oester kunnen noemen, zegt ie. Oerlelijk van buiten, maar er kunnen pareltjes inzitten…

Stoelen

zoals deze stoelen. Ze komen uit de Stadsschouwburg van Utrecht. Architect Dudok. Eugène heeft ze met zijn charme voor een schandalig lage prijs weten te bemachtigen. Prachtig!

Wifi

Hoe mooi Theater ‘De Oester’ van binnen ook is, Eugène heeft geen Wifi. Daarvoor kloppen we aan bij de buren, Scouting Hilversum. Onze 100 meter UTP/FTPcat6-kabel komt zo af en toe goed van pas.

Nee

Nee, buurman… zo werkt het niet. Mannetje-mannetje-stekkertjes… dat past niet. Maar gelukkig is er Pjotr erbij. Die zie je overigens nooit op de foto, want hij is behalve technicus ook de fotograaf.

We hebben internet. En ook het licht is in “Kleintje” Kunst snel gesteld. Over het geluid hoeven we ons helemaal niet te buigen… dat is er niet. We gaan volledig akoestisch vanavond.
Desalniettemin is de adapter van mijn ontvanger kapot en telefonisch heb ik onderweg naar Hilversum contact gelegd met muziekwinkels ter plekke. Chris van Kick Music verkoopt die dingen niet, maar heeft toevallig wel precies de adapter die ik nodig heb. Privé, van zijn eigen zendmicrofoon, die reeds bij het eerste optreden was gejat. Alleen de adapter heeft ie nog.

Kick

Kick Music, Gijsbrecht van Amstelstraat, Hilversum. Een aanrader.

Chris

Chris van Kick Music geeft mij zijn adapter. En daarbij verse koffie, cake en een dozijn mooie verhalen. Met name over ‘hoe te overleven als detailhandelaar in de tijd van internetshopping’.

Gevraagd naar de specialiteit van Hilversum verwijst Chris ons naar zijn buurman van “Mijn Hemel”.

Mijn Hemel

Mijn Hemel blijkt een wijnkoperij…

Weinig Hilversumse specialiteiten in deze mooie wijnwinkel. Maar Gerard en Saskia hebben wel tips. Dé Hilversumse specialiteiten zijn “Gooische Matrasjes” (chocolaatjes) en de “Gooische Borrel”. Niet naar het centrum gaan. Het gebied rond de ‘Gijsbrecht’ is het leukste stukje Hilversum en Slijterij Del Vino van collega Ed(win) in het oudste overdekte winkelcentrum van Nederland kan ons vast aan de “Gooische Borrel” helpen. Op naar “De Heigalerij”.

del vino

In winkelcentrumpje De Heigalerij zit slijterij en whiskywinkel Del Vino.

Ed

Ed heeft geen “Gooische Borrel”. “Dat soort onzin verkopen ze in het centrum, niet hier.” Ed heeft echt Hilversums Bier. Een blonde en een bruine: “Hilfert’s Blond” en “Gooische Bertus”. Van elk een doosje voor bij de Droge Worst Uut Grunnen.

Het Gooische Biergilde.
Droge Worst Uut Grunnen.
Prima combi.

Chocola

Verderop in één van de kleine zijstraatjes van De Gijsbrecht vinden we een prachtige chocoladezaak. Quatre Saisons. Ik dacht wat “Gooische Matrasje” te kunnen kopen voor de vegetariërs in de zaal. Maar die heeft Mieke niet. “Dat soort onzin verkopen ze in het centrum, niet hier.”

tuinen

De terugweg naar ‘Kleintje Kunst’, nog steeds in druilerig weer, loopt langs een flink aantal Hilversumse tuinen met kabouters.

IMG_0399

Kabouters…

En nog eens kabouters.

En nog eens kabouters. Geen idee waarom…

En gelukkig vinden  we uiteindelijk toch ook nog…

De Gooische Matrasjes. Op het terras van de Scouting.

De Gooische Matrasjes. Op het terras van de Scouting. Naast de BBQ. Naast de deur van Kleintje Kunst.

HUlp

Tijdens de voorstelling steken Gérard en Joke de behulpzame handen uit de mouwen en tappen een stel puike kleine biertjes.

Na afloop van Gerard ook nog het boekje “In elke bocht het voorbij gaande” gekregen. Een mooie dichtbundel over de Tour de France met illustraties van zijn hand.
Hij maakt mooi werk. Kijk maar: Gerard van Kerkhof.

Kleintje Kunst

Kleintje Kunst in Hilversum. Een zaaltje vol vrienden…

En de volgende dag verscheen er op Face Book een recensie van Marcel Enkelaar, vaste bezoeker van het theatertje met een eigen stoel…
IMG_0454
Hierboven de stoel van Marcel.
Hieronder zijn recensie:

Volop lachsalvo’s in Theater Kleintje Kunst: Arno van der Heyden

Door Marcel Enkelaar

Ruim 15 jaar is het Groningse multi-talent Arno van der Heyden creatief actief: als cabaretier, zanger, acteur en presentator. Optredens in het hele land, in het ‚kleine’ circuit, maar nog niet breed bekend bij het grote publiek, ondanks dat Arno succesvol heeft samengewerkt met arrivés als Jochem Myjer en Bert Visscher.

Eugène Mennen van het Hilversumse Theater Kleintje Kunst wist via Arno’s impresariaat Van der Heyden te strikken. Het werd een avond vol kostelijk vermaak.

Gekleed in zijn ‚tweetjasje’ nam Arno de social media op de hak. Voor degenen die niets van deze communicatievorm moeten hebben, was vluchten niet mogelijk. Sterker nog: voordat ze het in de gaten had, was een digibete gefotografeerd, stond haar portret op een groot scherm en had ze een Twitter-account. Een CD met uiteenlopende muzikale creaties van Arno verzachtte het leed van de betrokkene.

De Groningse artiest zingt niet alleen prachtig, hij speelt gitaar, viool en zingende zaag en is een spraakwaterval die zeer snel reageert. De voorstelling Zó kenmerkt zich door een grote interactie met het publiek. Een vondst is dat vooraf een rondgang is gemaakt in de plaats waar wordt gespeeld, fotografisch vastgelegd door Pjotr Wiese. Dit keer werden opnamen vertoond van onder meer (winkeliers van) de Heigalerij, winkels aan de Gijsbrecht en omgeving en tuinen met kabouters .. heel veel kabouters. Ook apart was Arno’s ode aan zijn trouwe 2 CV 6 Club (Deux Chevaux), begeleid door pianist, componist en arrangeur Bas Mulder.

Tenslotte trakteerde de cabaretier op droge worst „uut Grunnen”, omlijst met het biertje Gooische Bertus, voor het publiek een primeur. Een publieksquiz maakte het originele programma compleet. Het publiek reageerde zeer enthousiast op het gebodene.

Eugène Mennen zal ongetwijfeld de vinger aan de pols houden wat betreft de volgende show van Arno van der Heyden. Er zullen weinig mensen zijn die vrijdag Zó bezochten en die níet naar de nieuwe voorstelling uitkijken, maar ook nieuwkomers zullen niet worden teleurgesteld.

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Cor Winkel
    Posted 25 februari 2014 at 16:49 | Permalink

    Al weer enige tijd geleden maar bij deze onder het motto “beter laat dan…” hoedje of petje af voor de Zó mooie interactieve voorstelling in Hilversum bij Kleintje Kunst. Groeten ook namens Joke.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube