Licht en Ruimte, Gronings Erfgoed 1945-1970

STEM Dudok!

Ik schreeuw het van de daken: STEM DUDOK!

Ik schreeuw het van t dak: STEM DUDOK!

Luchtfoto's Vincent Lublink

Luchtfoto’s Vincent Lublink

Wil je ook een luchtfoto van je huis of bedrijf?

Wil je ook een luchtfoto van je huis of bedrijf?

Kijk op: Drag en Drop


“Licht en Ruimte vraagt aandacht voor het erfgoed uit de periode 1945 – 1970. Zes Groningse ambassadeurs uit de wereld van cultuur, ondernemerschap, politiek en ruimtelijke ordening, ontfermen zich over een gebouw. Ze springen op de bres voor het naoorlogse erfgoed en gaan de strijd met elkaar aan. Via Twitter en Facebook, OOGtv en de Gezinsbode roepen zij zoveel mogelijk Groningers op om op hun gebouw te stemmen. Want wat vindt u het mooiste naoorlogse gebouw? De winnaars – zowel het gebouw als de ambassadeur – krijgen een ‘opfrisbeurt’.”

De officiële opening van het Dudok Vulstation en Trafostation in Groningen, 1955

De officiële opening van het Dudok Vulstation en Trafostation in Groningen, 1955

Ik ben ambassadeur van het prachtige tankstationnetje aan de Tufsingel, dat architect Willem Dudok in opdracht van Esso begin jaren ’50 heeft ontworpen. Er hebben 112 van dit soort gebouwtjes verspreid door heel Nederland gestaan, maar ze zijn vrijwel allemaal gesloopt toen het autoverkeer groeide en de vraag naar grote tankstations toenam. Een klein exemplaar langs de A2 bij Vinkeveen is in 1995 op een dieplader overgebracht naar het Autotron in Rosmalen. Vandaar is het inmiddels alweer verhuisd naar het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonkveer. Men dacht indertijd daarmee het laatste exemplaar te hebben gered, maar wat bleek… aan de Turfsingel in Groningen stond er nog één. Het laatste in het wild levende exemplaar van Dudok’s pompstation. In 2006 heeft het de status van Rijksmonument gekregen en zodoende is het voor uitsterven behoed.

dudok-benzinestation-04s

Het Dudok stationnetje in het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonkveer.

“De stad Groningen telt talloze gebouwen uit de periode 1945-1970. Het was een tijd van optimisme en groei, van geloof en vertrouwen in ‘de vooruitgang’. Nieuwe bouwmethoden  en -materialen deden hun intrede en compleet nieuwe stadswijken zagen het licht. De naoorlogse periode is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de stad. Toch wordt de waarde van de architectuur en stedenbouw uit deze tijd nog niet door iedereen gezien. Steeds meer gebouwen verdwijnen of staan op een lijst voor sloop…”

xx

In de jaren ’80 ging het Esso station over in handen van BIM. En in Groningen heeft het daarom in de volksmond de koosnaam “BIM-stationnetje” gekregen. Sinds enkele jaren is Gulf de nieuwe eigenaar.

Die sloopkogel kan ‘mijn’ Dudok station niet meer raken, aangezien het een Rijksmonument is, maar een opfrisbeurt kan het wel gebruiken. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat BIM de ramen heeft afgeplakt. En Gulf is daarin nog een stapje verder gegaan. Het idee van Dudok was juist dat je veel licht naar binnen liet vallen. Dankzij de “nieuwe” T-vormige betonconstructie kon hij veel glas kwijt in de gevel. Licht en Ruimte waren de kenmerken van de bouwstijl uit de naoorlogse periode.

cc

Zo ziet het Gulf station anno nu eruit. Meer dan de helft van het glas is dichtgeplakt. En de kleur… oké, over smaak valt niet te twisten, maar ik zou hem graag weer wit met rood zien. En al het glas weer ‘open’.

Tot en met 16 oktober kunt u uw stem uitbrengen op het Dudok Tankstation. Op 17 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Ambassadeur en gebouw krijgen een opfrisbeurt. Ik stel het bedrag waar ik mee opgefrist zal mogen worden (sauna? pedicure? Thaïse massage? Haarimplantaat? Liposuctie? Borstvergroting?) graag ter beschikking aan het gebouwtje. Terug in de oorspronkelijke kleurstelling en niets op de ramen. Dat is mijn voorstel. De huidige uitbater, Ronny Raangs, heeft er een hartstikke leuke zaak en de klanten van Gulf moeten toch al met pin betalen aan de pomp. Op den duur zal de tank-functie waarschijnlijk helemaal verdwijnen, omdat gemeentes dit soort bedrijvigheid niet meer in hun stadscentra willen. Dan voorzie ik een prachtig terras aan het water en vanuit het Dudok gebouwtje worden de heerlijkste Groningse Tapas geserveerd… lijkt u dat ook wat?

STEM dan nu Dudok!

In de linkerpomp rode wijn, in de rechter witte... en DUDOK ipv Esso op het dak...

In de linkerpomp rode wijn, in de rechter witte… en ‘Dudok’ ipv ‘Esso’ op het dak… ik zie het wel voor me.

“Licht en Ruimte” is een initiatief van de Gemeente Groningen en wordt georganiseerd door Platform GRAS.

NASCHRIFT:
17 oktober 2013 –  We hebben gewonnen!
Dank aan alle stemmers en fanatieke ondersteuners van Dudok.
Zie verslag op de website van Focus Groninngen of de column die ik erover geschreven heb voor het Broek&Buuren Blog.

This entry was posted in Actueel, Arno Schrijft, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

7 Comments

  1. janny de boer
    Posted 3 oktober 2013 at 13:36 | Permalink

    ik vind het ook prachtig!

    lieve groet en succes!

  2. Angelique Blaauw
    Posted 4 oktober 2013 at 10:21 | Permalink

    Lijkt me een goed idee, tapas en een wijntje aan het water!!

  3. Bathzeba Picarima
    Posted 4 oktober 2013 at 11:56 | Permalink

    Hmm…lekker tapas!
    Ik zeg doen! 😉

  4. Libuše Molenaar
    Posted 4 oktober 2013 at 22:23 | Permalink

    Altijd al verliefd op dat gebouwtje geweest dus wat een perfect initiatief om het zo in ere te houden.

  5. Jan Heikens
    Posted 5 oktober 2013 at 09:27 | Permalink

    Heb er jaren getankt voor de provincie Groningen met de dienstauto`s.
    Lekker (tapas) dichtbij het provinciale diensten gebouw.

  6. Evelyn van der Haar
    Posted 5 oktober 2013 at 20:40 | Permalink

    Ik kom er graag vanuit Rijswijk voor naar Grunn om mee te genieten op het terras met tapas en rode wijn.

  7. Nicole Blaauw
    Posted 8 oktober 2013 at 19:16 | Permalink

    Tapas yehhhh!!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube