Pietersplein-Pieterburen – de Koninginnerit.

De Gotthardpas

Woensdag 20 juni 2012 ben ik vertrokken uit Groningen met een groep van ruim tien mannen om over de Gotthardpas te fietsen. Voor deze groep mannen is het een reünie van hun roemruchte tocht Pietersplein – Pieterburen uit 2002. Destijds een charitatieve tocht als onderdeel van de Giro d’Italia die startte in Groningen. Dankzij veel media-aandacht en sponsoren fietsten zij maar liefst 75.000 euro bij elkaar voor het Ronald McDonaldhuis Groningen.


Een fantastische tocht en een geweldige ervaring waar de mannen nog altijd met tranen in de ogen over kunnen vertellen. Verhalen vol vuur en heel veel foto’s. En er is zelfs een film van deze fanatieke fietsers gemaakt. (te zien op You Tube!  + korte versie)
Maar… ze hadden één enorme tegenvaller. De Koninginnerit van Bellinzona naar Zug over de Gotthardpas kon door hevige storm en sneeuwval niet gereden worden. De pas was afgesloten voor alle verkeer.
Tien jaar na dato gaat die etappe alsnog gefietst worden. En ik fiets mee. Als speciale verslaggever. Op Radio Noord is het verhaal voorbereid in ‘De Centrale’. Vrijdag 22 juni doe ik live op de zender verslag vanuit Zwitserland.
De kosten voor deze reünie-tocht worden door de groep zelf betaald. Ze hopen echter ook dit keer veel sponsorgeld voor het Ronald McDonaldhuis bijeen te fietsen. Toegegeven, zo spectaculair als tien jaar geleden is het dit keer niet. Maar het zou wel heel mooi zijn als de ‘ton’ wordt gehaald. Stiekem hoop ik samen met deze mannen dat onze tocht de resterende 25.000 euro op gaat leveren.
Op Facebook staat nog meer informatie over de superprestatie van deze groep enthousiaste mannen. Tien jaar ouder, beginnende buikjes, de oudste bijna zeventig, de jongste toch ook al tegen de vijftig… maar overtuigd van het welslagen van hun onderneming. De kroon op hun werk, de kers op de taart.
Ik ben onder de indruk geraakt van hun verhaal. En ik ben ambassadeur van het Ronald McDonaldhuis Groningen. Daarom fiets ik mee. En daarom durf ik om een ondersteuning te vragen. Elke cent gaat rechtstreeks naar het goede doel.
Een bijdrage kan worden over gemaakt op rekening nummer 32.94.76.076 van het Ronald McDonaldhuis Groningen onder vermelding van ‘Pieterspleinpieterburen’.

Pietersplein – Pieterburen “Tien jaar na dato” is ook te volgen op Facebook.

“Als je er maar in gelooft”
door Henk Baron, initiatiefnemer Pietersplein – Pieterburen 2002

Op een zondag in september 1999 zit ik wat te op de bank te zappen en zie op SBS 6 een programma wat zich afspeelt op het Sint Pietersplein in Rome. Ik zie voortreffelijk in beeld gebrachte close-ups van het Vaticaan gebouw.
De volgende ochtend hoor ik via radio Noord een bericht over de zeehondencrèche in Pieterburen. Diezelfde avond voor radio Noord een interview van Dick Heuvelman waarin hij zijn verhaal vertelt over de start van de Giro in Groningen. Ook het “Nieuwsblad van het Noorden” berichtte de volgende dag hierover. Met aandacht als fietsliefhebber lees ik het nieuws over het doorgaan van de Giro. Mijn gedachten gaan op de loop met deze drie feiten: Pietersplein, Pieterburen en  Giro. Het idee was geboren.
Onder het motto van “Als je er maar in gelooft”, was het plan gesmeed om in 2002, op het moment als de G(i)roningen in Groningen van start gaat, wij over grote delen van hun route zouden gaan fietsen.
Direct kwam naar voren om voor een goed doel te fietsen. Dit is het Ronald McDonald Huis in Groningen geworden. In dit huis kunnen ouders van ernstig zieke kinderen tijdelijk verblijven. Een geweldig initiatief. Je wilt als ouder toch zo dicht mogelijk bij je eigen zieke kind zijn. We hebben de lat gelegd op 100.000 gulden. Begin 2000 zijn de vier initiatiefnemers gestart met de voorbereidingen. Er zijn contacten gelegd met mensen die iets zouden kunnen betekenen om dit plan te promoten.

Het Comité van Aanbeveling zag er als volgt uit: H. Bleker, gedeputeerde van de provincie Groningen, Jan Janssen, oud tourwinnaar Tour de France, Ed Nijpels, Commissaris van de Koningin in Friesland, Marianne Timmer, Joop Alberda, Joop Atsma, voorzitter van de KNWU, Gerrie Kneteman, bisschop van Eijk en Leo Beenhakker. Het was Jan Jansen die ons vroeg wat wij te zoeken hadden op het Pietersplein. Zijn advies was: “Andersom, van het Pietersplein naar Pieterburen te fietsen”. De planning werd zo georganiseerd dat de cheque voor het goede doel vooraf  aan de proloog door de burgemeester  werd overhandigd.

De Stichting Pietersplein-Pieterburen is 27 maart 2001 opgericht. De eerste 10.000 gulden kwam van de stichting G(i)roningen. De flyer van onze stichting is verspreid  onder verschillende  ondernemers, met als doel om zoveel mogelijk geld voor het goede doel binnen te halen.

‘Operatie Gironingen gelukt’ stond als openingszin op de sportpagina van Het Dagblad van het Noorden van maandag 19 november 2001. Het artikel had betrekking op de presentatie van de GIRO 2002

Op de laatste pagina stond:

“Aankomst Pietersplein- – Pieterburen” en “Aankomst op het proloogparcours na 2.000 km fietsen door 25 deelnemers, gekoppeld aan een goed doel (Ronald McDonald Huis).

De deelnemers zijn op grond van mentaliteit, collegialiteit, sportiviteit, flexibiliteit, getraindheid en ervaring geselecteerd. Na een terdege voorbereiding, een ploegenpresentatie met een speciaal ontworpen wielertenue werden we op 27 april 2002 vanaf het nieuwe winkelcentrum in Hoogezand door Derk Bosscher van Radio Noord en de sportwethouder van de gemeente Hoogezand weggeschoten.
Tijdens het vertrek vanaf het Pietersplein werden we luid toegezongen (het Gronings volkslied) door een groep spontane, vakantie vierende Groningers.  Elke dag circa 200 km. De route werd volgens een kaart afgelezen, een Tom Tom was er nog niet. Heuvel op, heuvel af. Van 30 graden in Toscane tot sneeuw en noodweer (beangstigend onweer en drijvende putdeksels) in Zwitserland.
Zie film op You Tube

Dit laatste heeft ons programma dusdanig in de war geschopt dat wij de Koninginnerit over de Gotthard vanwege sneeuw niet mochten fietsen. Dit hebben we helaas met de trein moeten doen.
We hebben in 2002 een sportbeleving meegemaakt wat voor ons allen een jongensdroom was. Het doel om 100.000 gulden op te halen is ook ruimschoots gehaald. Het werd zelfs, de euro was er inmiddels ook, 75.000 euro. Voor ons een geweldig resultaat. Helemaal als je bedenkt dat de communicatiemiddelen, lees social media, in 2002 nog in de kinderschoenen stond. Met tranen in de ogen en een brok in de keel reden we over het parcours van de GIRO in Groningen. Wel is direct na afloop voor ons allen duidelijk; de etappe over de Gotthard moet nog gefietst.
Tien jaar na dato is het dan ook de hoogste tijd om dit te verwezenlijken! Destijds hebben wij ervaren hoe waardevol onze bijdrage was voor het Ronald McDonald Huis Groningen. Het belang van het voortbestaan van dit Huis is nog steeds groot. Wij zetten ons daarom nogmaals in voor dit goede doel!

Henk Baron, destijds initiatiefnemer  en mede organisator

 

Artikel in Dagblad van het Noorden – 13 mei 2002.

This entry was posted in Arno Schrijft. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube