Zó. in Theater de Winsinghof Roden

Vrijdag 20 april 2012

Roden, prachtig dorp.
De Winsinghhof, prachtig theaterzaaltje.

Op donderdag 19 april speelde Sabine Beens in De Winsinghhof. We zijn in goed gezelschap!

Sabine (Ca Bien) doet ook aan cabaret met liedjes en pianist. De technici van De Winsinghhof hadden het makkelijk, want wij konden vrijwel het hele lichtplan van Sabine gebruiken. Dank je wel Sabine. Maar niet minder dank aan de geweldige technici in Roden: Willem, Bart en Andy.
Omdat we dus snel klaar waren met ‘licht stellen’ konden wij op tijd het dorp in op zoek naar de plaatselijke specialiteit… en meer…

Plaatselijke specialiteit snel gevonden bij de slijter... "De Schout van Roden". Waar ken ik dat toch van...? Oh ja, De Schout van Stadskanaal, De Schout van Delfzijl, De Schout van.... De Mitra!

Schoapen! Van Gert Sennema.

Dé kunstenaar van het Westerkwartier, Gert Sennema, maakte deze Schapen voor de dierenarts van Roden. Toen de mal al gegoten was wees de dierenarts hem op de verkeerd staande ‘knieën’, waarop Gert het model veranderde en de schapen alsnog natuurgetrouw kon gieten. Mooi!

Hé, kiek an. Bartje! Ik wist niet dat hij een vriendinnetje had...

Bleek niet Bartje, maar Ot en Sien. Wat doen die in Roden?
Nou, ‘Ot en Sien’ werd geschreven door Jan Ligthart en  (of eigenlijk vooral)  door Hindericus Scheepstra!
En laat die man nou in Roden geboren zijn.

Hindericus Scheepstra, geestelijk vader van Ot en Sien, waar zijn literaire vriend Jan Ligthart en tekenaar Cornelis Jetses meer goede sier mee hebben gemaakt dan Hindericus zelf.

Gelukkig krijgt hij in Roden wel de eer die hij verdient. De oude ‘Scheepstra School’ in het centrum van Roden is verbouwd tot Sociaal Café, Sociaal Reisbureau, Sociaal Uitzendbureau, Sociale Werkplaats én… Scheepstra Kabinet.

Het oude leesplankje, ook van de hand van Hindericus Scheepstra, Jan Ligthart en Cornelis Jetses. Eén van de pronkstukken in het Scheepstra kabinet.

Met alle opgedane wijsheid en met De Schout van Roden hebben we getracht een volle Winsinghhof op deze avond te vermaken. Op de foto helpt Ansje van der Werff bij het inschenken, terwijl ik met het publiek 'Aap, Noot, Mies...' nog eens doorneem.

This entry was posted in Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube