Arno’s Aperitief zaterdag 22 augustus 2015


balk-website-aperitief

Hieronder een korte impressie met foto’s, interviews en een filmpje van Arno’s Aperitief van zaterdag 22 augustus op Noorderzon 2015 in de Spiegeltent.
Foto’s Pjotr Wiese (Alle foto’s komen ook op facebook)
Een podcast van deze aflevering is hier te beluisteren:

 

Elmer's

Elmer’s

De dag begint bij Elmer’s met een perfecte cappuccino. Ga ik dat nou elke dag vermelden? Ja, dat ga ik elke dag vermelden.

Slagerij de Groene weg aan het Boterdiep in Groningen.

Slagerij de Groene weg aan het Boterdiep in Groningen.

Na de koffie wandelen we naar de Biologische slager. Flip van ‘t Riet is vaste bezoeker van Noorderzon en reageerde meteen enthousiast op het idee van de Aperitief Droge Worst Wedstrijd. Zondagavond wordt zijn specialiteit geserveerd in het Aperitief, maar omdat de slagerij op zondag gesloten is halen we de worst van daag al op. De details komen in het verslag van morgen.

Noorderzon Nightclub.

Noorderzon Nightclub.

Weer terug wandelend naar het Noorderplantsoen komen we langs de Noorderzon Nightclub. Veel goede dingen over gehoord, dus ik denk ‘daar gaan we effe naar binnen!’ Wat denk je? Gesloten!

De container van Sign.

De container van Sign.

Ook gesloten! De container van Galerie Sign. Er is een relletje geboren op het festival over het beeld van Harma Heikens. Volg de berichtgeving in de serieuzere media zou ik zeggen. Ik beperk mij tot de tekst van mijn openingsliedje:
‘Noorderzon zwicht voor dreiging’ stond vanochtend in de krant
Ik heb het stuk gelezen en ik dacht ‘niks aan de hand’
t Ging om een meisje met haar slipje op haar kuiten
Dat heel onschuldig op een kunstlul zit te fluiten
Nou, als je daar niet tegen kunt dan ben je niks gewend
Maar ik zeg niks, want straks heb ik ook heibel in de tent!

Het beeld van Harma Heikens waar enige opschudding over is ontstaan.

Het beeld van Harma Heikens waar enige opschudding over is ontstaan.

Stadsschouwburg Groningen.

Stadsschouwburg Groningen.

En nog meer trammelant! Brandje in de schouwburg in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het Christo kunstwerk liep gelukkig slechts lichte beschadigingen op. De oorzaak van de brand is onduidelijk, maar ik denk dat het geen toeval kan zijn. Er wordt doelgerichte terreur gepleegd op onze kunstwerken in de openbare ruimte!

De Utvalgte

De Utvalgte

In de schouwburg gaat alles ondertussen gewoon door. Het bijzondere gezelschap ‘De Utvalgte‘ (de Uitverkorenen) uit Oslo repeteren voor hun Noorderzon-voorstelling van vanavond. Uitverkocht, net als morgen. Maar voor maandag 24 augustus zijn op dit moment nog kaarten! Aanvang 20:00u. Tip: ik vind het één van de top-voorstellingen van het festival.

Thonny Teerling

Thonny Teerling

Elke dag een andere worstsponsor in het Aperitief. Vandaag de droge worst van slager Thonny Teerling uit Bedum. Hij is op papier de grootste kanshebber om de Aperitief Droge Worst wedstrijd te winnen (zie krantenartikel).

De Trofee van Thonny Teerling. Beste Worst en

De Trofee van Thonny Teerling: Worstmakerij Traiteur van het Jaar 2015.

Omdat niet iedereen van droge worst houdt én omdat we ook dagelijks vegetariërs in de tent hebben maakt onze hoofdsponsor Dennis Nolle van Dennis Cooking Place een  hapje zonder vis of vlees. En als dat er wel in zit serveert hij een vegetarische variant. Vandaag is het een toastje met gepofte aubergine-puree en pesto van rucola. In het filmpje legt hij uit wat het is en op zijn website vind je het recept met tekst en uitleg. Vergeet het scheutje, nee… snufje peper niet.

Ron Glasbeek schildert Eric Nederkoorn

Ron Glasbeek schildert Eric Nederkoorn (Dagblad van het Noorden).

Artist in Residence Ron Glasbeek maakt vanavond zijn derde portret in de serie van tien. Het wordt een mooie dwarsdoorsnede van mensen die een belangrijke rol vervullen (vervulden) in 25 jaar Noorderzon. Een jubileum expositie dus!

Eric Nederkoorn geschilderd door Ron Glasbeek.

Eric Nederkoorn (Dagblad van het Noorden) geschilderd door Ron Glasbeek.

Eric Nederkoorn (Dagblad van het Noorden)

Eric Nederkoorn (Dagblad van het Noorden)

Complimenten aan Ron! Knap werk! Kon minder! En meer van dat soort superlatieven. Mooi!

Poems for Jamiro

Poems for Jamiro

Nina en Laila van ‘Poems of Jamiro’ verzorgen het muzikale gastoptreden in de Spiegeltent. Op blote voeten!

Daniel Koren

Daniel Koren

Daniel Koren speelt tot en met dinsdag in de Ophelia tent. Zijn voorproefje in het Aperitief was hilarisch. Als je terugluistert (Podcast boven aan dit ‘plog’) mis je de beelden die hij bij zijn optreden projecteert. Kijk daarom ook even naar zijn You Tube filmpjes.

Aaldrik en Wambo

Aaldrik en Wambo

Voor het eerst in 15 jaar Aperitief heb ik een hond geïnterviewd. Wambo speelt met zijn baasje Aaldrik hun eigen Zomer Revue. In Selwerd West, Braamlaan 26 (twee keer bellen en even wachten tot Aaldrik beneden is om open te doen). Aaldrik zingt Frank Sinatra nummers en Wambo doet stand-up comedy. Hij begint goed en bijt in de microfoon. Hij had direct de lachers op zijn hand.

Affiche van Aaldrik en Wambo.

Affiche van Aaldrik en Wambo.

Wambo

Wambo achter de microfoon.

Of het de spanning was, de druk van een bomvolle Spiegeltent of de droge worst… Wambo klapte volledig dicht en er kwam geen grap over zijn lippen. Beetje anti-climax. Maar Aaldrik belooft dat Wambo je in zijn eigen natuurlijk habitat in Selwerd West zal laten gieren van het lachen. Zondag 6 uur.

Tom Postmes, Aafke van Mourik Bouman en Kirsten Krans

Tom Postmes, Aafke van Mourik Bouman en Kirsten Krans

Experiment A (2013) en Experiment B (2014), een samenwerking van Random Collision en de wetenschappers Tom Postmes en Aafke van Mourik Bouman (want twee wetenschappen meer dan één) heeft tot resultaat geleid. Zondagmiddag om 16:00u delen zij de conclusies van hun onderzoek naar samenhang in groepen mensen met het publiek in deze zelfde  Spiegeltent. Meer weten? Kijk op de site van Noorderzon.

Brug over de vijver

Brug over de vijver

Na het Aperitief flaneren we over het festivalterrein. In opdracht van het CBK (en ism Platform GRAS) maakte Klaas Jan Geertsema deze fraai uitgelicht brug over de vijver met als titel “zonder titel”. Hij noemt het een paviljoen tussen de oevers va de vijver aan de Lelysingel. De basis van het paviljoen is een muur van drie meter hoogte op het water. Ervoor, erlangs en erachter kun je lopen. De muur is een scheiding tussen de drukke festival-wereld enerzijds en het rustiek plantsoen anderzijds.

De toren van Michel Velt met Chiemi als Rapunsel, die een appel eet. Dus misschien toch Sneeuwwitje.

De toren van Michel Velt met Chiemi als Rapunsel, die een appel eet. Dus misschien toch Sneeuwwitje.

In die drukke festival-wereld treffen we Chiemi, Japanse danseres (die we nog kennen van vorig jaar). Pjotr maakt een kleine 200 foto’s van haar feeërieke verschijning. Morgen laten we ze allemaal zien in het Aperitief. En Chiemi komt zelf ook.

Lars in de genie.

Lars in de genie.

Terug in de Spiegeltent (rond middernacht) staat technicus Lars in de genie (zo heet dat ding) om een touw naar de nok van de tent te brengen. Hij verdwijnt met zijn hoofd in het gat van het tentdoek en doet iets magisch…
Wat er aan het touw naar boven getakeld gaat worden houd ik  nog even geheim. Daarover morgen meer…

Lars in de genie in de nok van de tent...

Lars in de genie in de nok van de tent…

Tot slot; ook vandaag een aflevering uit Harry’s Origami Hoekje. Deel 3 uit de serie ‘Vouwen met een blauw driehoekje’
 

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube