Arno’s Aperitief zondag 18 augustus 2013

Hieronder een korte impressie met foto’s, interviews en een filmpje van de vierde aflevering van Arno’s Aperitief op Noorderzon 2013 in de Spiegeltent. Ook vanavond weer een kort liedje ter introductie van het Aperitief en de constatering dat alles van strokarton is.
Foto’s Pjotr Wiese.

xx

Dat gaat met strokarton.

Bas Mulder en ik met  Strokarton

xx

Eerste gast en ‘tafelheer’ Mark Yeoman, artistiek directeur van Noorderzon.

Het gesprek begint onnozel. Ik zeg dat Mark nu 13 jaar directeur is van Noorderzon. “Nee”, zegt hij. “Slecht voorbereid”, zegt de ambtenaar van de culturele stand. Maar dan komt de aap uit de mouw: Mark is 13 jaar geleden begonnen als directeur Noorderzon. Maar het festival is dermate uit zijn voegen gegroeid, dat die functie na een paar jaar gesplitst is. Sinsdien is Femke Eerland zakelijk directeur en Mark artistiek directeur. Goed, misverstand uit de wereld. Vervolgens schets Mark met zijn bijzonder sympathieke Nederlandse tongval een beeld van de veranderingen in 13 jaar Noorderzon. Vragen uit het publiek schuwt hij niet. Integendeel, hij wil weten wat men vindt van de voorstellingen, van de programmering, van het hele festival. Mooi voorbeeld: hij gaat tijdens Noorderzon soms naar voorstellingen kijken die hij al eens eerder ergens op de wereld heeft gezien. Het gaat hem dan vooral om de reacties van het publiek.

xx

Mooie foto van Mark. Vaag achter hem Bram Douwes als Harro, ambtenaar van de culturele stand.

Gesprek met: Mark Yeoman

xx

Patrick Duff

Patrick Duff! Ooit van gehoord? Ik niet. Maar Wishful Music (waarover zometeen meer) haalt wel vaker bijzondere muzikanten, waar het grote publiek niet kent, naar Groningen. De vriendelijke, typisch Britse singer-songwriter bedankt met verlegen glimlach het publiek en de organisatie, blij dat hij hier mág spelen. De titels van zijn nummers zijn op zijn minst bijzonder en doen het ergste vermoeden: “Dead man singing”, “Fucked” …  Maar vervolgens krijgt hij de Spiegeltent muisstil met drie prachtige ballades. En ze hebben niet allemaal gekke titels.
Neem bijvoorbeeld Maria.Patrick Duff zal later op de avond spelen bij Wishful Music (waarover zometeen meer). Leuk détail: om vijf over zeven vliegt deze tweet door het plantsoen: “En ja hoor: het Aperitief was nog niet afgelopen of Patrick Duff was al uitverkocht. Nice! #wishfulmusic #nzon13”. Wie het gemist heeft krijgt vanavond (maandag 19 augustus) om 21:30ueen herkansing in de container van Wishful Music (waarover zometeen meer) aan de Leliesingel in het Noorderplantsoen.

xx

Barbara Matijevic,  “Parisienne…”

In de Noorderzongids staat op pagina 50 dat Barbara van het gezelschap “1er Stratageme” uit Parijs komt. Nou geef ik toe… haar achternaam had mij misschien aan deze informatie moeten doen twijfelen. Ze blijkt geen Parijse, zelfs geen Francaise. Barbara is Kroatisch.
Daar staan we dan: Bram aka Harro introduceert haar met een filmpje over Parijs om haar gunstig te stemmen, ik begin het gesprek in vloeibaar Frans om indruk te maken op de beeldschone Barbara (klemtoon op de derde lettergreep… ik denk; die smelt voor mijn charmes) en chefkok Dennis Nolle heeft een Quiche Loraine gemaakt ‘avec une salade de tomates’…

xx

Ja… daar moet ze dan wel smakelijk om lachen. Gelukkig smaakt haar de ‘Quiche Kroaine’ met de ‘Kroatensalade’ uitstekend. “Comme faisait ma grand-mere…” (Ja, ze spreekt wel frans en woont en werkt wel degelijk in Parijs).

Het gesprek met Barbara Matijevic-I
Deel 2 van het gesprek: Barbara Matijevic-II
xx

Laurens Dijkstra van Wishful Music

Zoals gezegd, meer over Wishful Music. Laurens Dijkstra en compagnons organiseren maandelijks huiskamerconcerten in Groningen. Mooie muziek in een warme, informele setting. Dankzij een netwerk van toerende muzikanten van over de hele wereld heeft Wishful Music regelmatig zeer bijzondere gasten. Zoals bijvoorbeeld Patrick Duff (waarover hierboven meer). Tijdens Noorderzon organiseert Wishful Music tot en met maandag 19 augustus concerten in een container aan de Leliesingel. Bovendien is Wishful Music hofleverancier van het Aperitief. Dankzij Laurens hadden wij reeds Inge van Calkar, Patrick Duff en er zitten misschien nog een paar verrassingen in het verschiet…

Gesprek met Laurens Dijkstra van Wishful Music

xx

Chef kok Dennis  Nolle

Quiche Loraine? Quiche Kroaine? Wat maakt het uit? Het was lekker. En het recept staat net als elke dag op de websitevan onze hoofdsponsor: Dennis Cooking Place
Op zondag 25 augustus (De Laatste Noorderzondag) is er in plaats van het Aperitief een Dinner Show in De Spiegeltent: “Het Laatste Avondmaal”. Chef Dennis verzorgt een drie gangen diner (met mogelijkheid voor vegetarische variant) en er zal amusement van hoog niveau plaatsvinden tussen de gangen. Nou ja… ik dus. Maar er zijn ook gasten. Googelarij, muziek, poëzie… reserveren kan via de kassa en website van Noorderzon.

xx

Quiche!
xx

De ambtenaar van de culturele stand proeft de quiche van directeur Mark Yeoman voor. “You never know…”

xx

Het conté krijt van onze Artist in Residence Ron Glasbeek. Gisteren was ik de naam van het spul vergeten. Ik zal geen ‘wasco’ meer zeggen.

xx

Patrick Duff, de presentator en directeur Mark Yeoman in een impressie van Ron Glasbeek. En dat binnen een uur!

Het Dagblad van het Noorden schreef de volgende dag:
DvhN-ma19

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Actueel, Projecten. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Michel den Ridder
    Posted 19 augustus 2013 at 14:15 | Permalink

    Show was geweldig arno ga zo door. Ben vanavond weer van de partij

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube