Geen 18 meer (ZINN)

In 2019 schreef ik in opdracht van de Zorgorganisatie in Noord Nederland (ZINN) een lied over het leven van ouderen. Ik kreeg de vrije hand op voorwaarde dat ik geen woordgrapjes met het woordje ‘ZIN’ zou maken. Ze waren wel een beetje klaar met die onzin. En dat begreep ik. Toch wilde ik in mijn liedje laten doorklinken dat het leven van een oudere even zinvol is, even veel betekenis heeft als dat van een jongere. Wandelend over het strand van Schiermonnikoog was het idee voor een refreintje snel geboren: “Ik ben geen 18 meer, ik ben bejaard. Toch is mijn leven elke dag de moeite waard.”

Nog nooit heeft de werkelijkheid mijn fantasie zo snel ingehaald als in de maanden die volgden. Ik werd ziek, een tumor in mijn keel, vlak boven de stembanden. Op de afdeling radiotherapie van het UMCG hebben ze mijn leven gered en daar ben ik ze erg dankbaar voor. Ik ben inderdaad geen 18 meer, maar toch ben ik elke dag blij dat ik nog leef. Het liedje kreeg een andere dimensie. Het werd de inspiratie voor meer materiaal. Inmiddels ben ik al een flink eind gevorderd met het schrijven van een hele voorstelling met de titel ‘Geen 18 meer’. Vanaf februari 2021 zouden Bas Mulder, Pjotr Wiese en ik ermee op tournee. Ondertussen maakten we alvast een clip gemaakt bij het titellied. Ondertussen heeft Corona behoorlijk roet in het eten gegooid en is de lancering van de voorstelling uitgesteld tot september 2021.

WAARSCHUWING voor met name jonge mensen: het filmpje bevat geen schokkende beelden en duurt maar liefst zeven minuten.

Bij deze wil ik de mensen bedanken, die mij geholpen hebben. Om te beginnen Gerard Wortmann, de protagonist. Verder in volgorde van verschijning; Henk de Vries, Eva Wortmann, Gio en Vanessa. En Anneke Diederich, Hendrik Brookman, Gerard Sikkens en Janny de Jong. Maar ook de mensen buiten beeld van ZINN, met name Els van der Molen en Marloes Lok. Niet te vergeten mijn zangcoach (tevens achtergrondkoortje) Patries van Iterson. Uiteraard Bas Mulder en Pjotr Wiese. En de mensen van Utilitys in Heerenveen, waar de studio-opnames zijn gemaakt; Dirk Klaver, Robin Kist, Jon de Zwaan, Bunte de Bruin, Wouter Schreuder, Gerben Vissers, Thomas Miedema, Arjanna Dreijer, Willem-Jan Stoker en Stephan Wielinga. En last but not least Frank Schots. Hij noemt zichzelf een editor, maar hij is een tovenaar.

Op 1 oktober 2020 is de clip gelanceerd op de ‘Dag van ZINN’.

This entry was posted in Actueel, Cabaret. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

 1. Ellen
  Posted 25 september 2021 at 09:42 | Permalink

  Prachtig en indrukwekkend. Dankjewel.

 2. Gerard Julsing
  Posted 30 augustus 2022 at 09:43 | Permalink

  Wat mooi.
  Dankjewel Arno

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube