Zo’n vaart zal het toch wel lopen

Ik ben 85 jaar oud. En ik woon in ‘Detox’, het woon- en zorgcentrum voor senioren op Schiermonnikoog. Tijdens mijn werkende bestaan had ik nooit gedacht dat ik me op mijn ouwe dag zo’n paradijselijke plek zou kunnen veroorloven. Maar sinds de zorg begin jaren ’30 is gedeprivatiseerd is een locatie als deze gelukkig voor iedereen toegankelijk. Daar was wel een behoorlijke transitie voor nodig, die gek genoeg een enorme boost heeft gekregen na de beroemde ‘Corona-crisis’ uit het jaar 2020. Mondiaal kwam men tot het inzicht dat niet economie, maar ecologie het kompas behoorde te zijn om op te varen. Het vrijwel failliete vliegverkeer werd pas weer vlot getrokken toen de volledige vloot CO2-neutraal was geworden. Zelf kom ik nauwelijks meer van dit eiland af. Heel soms pak ik de waterstoftaxi van Wagenborg Passagiersdiensten voor een dagje Stad. Maar meestal ben ik hier en dat is prima. De verzorging is goed, en het eten ook. Die koks hier zijn ware tovenaars. Ik herinner me de pittige discussies –ook binnen mijn eigen vriendenkring- toen we stapje voor stapje stopten met vlees eten. Daar waar de één vond dat ie recht had op zijn dagelijkse biefstuk was de ander al vergevorderd veganist. Uiteindelijk werd het natuurlijk normaal. Net zo normaal als niet-roken. Het is bijna niet voor te stellen, maar ook dat deden we nog in de eerste decennia van deze eeuw.

Ach ja, de tijd gaat snel, maar ik haal de 100 wel. Binnenkort is het alweer oud en nieuw. Daar verheug ik me op. Het bewijs, dat écht mooie tradities niet verloren gaan. Om middernacht zullen de champagnekurken knallen. En waarschijnlijk ook een paar illegale carbid-bussen, maar daar lig ik niet wakker van. Een beetje jeugdige ongehoorzaamheid hoort erbij.

Arno van der Heyden
December 2020

 

This entry was posted in Actueel, Arno Schrijft. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Volg Arno van der Heyden op Facebook Volg Arno van der Heyden op Youtube